Paikalliset

Turkulaisen selvitys paljastaa: Osa kebab-paikkojen yrittäjistä tienaa reilusti alle 1 000 euroa kuukaudessa – Verohallinnon asiantuntija: "Ei voida tehdä suoria johtopäätöksiä veronkierrosta"

Kuvituskuva.

Tallinna24 / Arkisto

Turkulainen valitsi sattumanvaraisesti kymmenen Turun keskustassa toimivaa kebab-pitseriaa ja selvitti niiden yhtiömiesten ansio- ja pääomatulot.

Monet kebab-pitserioiden ravintoloitsijoista työskentelevät yksityisinä elinkeinonharjoittajina. Osa kebab-pitserioista on yhtiömuodoltaan avoimia yhtiöitä.

Turkulaisten kebab-pitserioiden elinkeinonharjoittajien ja yhtiömiesten keskimääräinen kuukausiansio ennen veroja on 2 624 euroa.

Vaihtelu eri ravintoloisijoiden tuloissa on suuri.

Yhden turkulaisen kebab-pitserian yhtiömiesten kuukausitulot ylittävät reilusti 4 000 euroa. Selvityksessä on huomioitava, että yhtiömiehet voivat saada tuloja muualtakin.

Osa kebab-pitserioiden pitäjistä tulee toimeen yllättävän vähäisillä tuloilla. Erään kebab-pitserian yrittäjä tienaa kuukaudessa ennen veroja 373 euroa. Toisen turkulaisen kebab-pitserian pitäjä sinnittelee 557 euron kuukausituloilla.

Tulotietoja tarkastellessa herää kysymys, miten yrittäjä voi tulla toimeen näin pienillä tuloilla. Viittaavatko pienet tulot siihen, että kyseisissä ravintoloissa saatetaan harjoittaa veronkiertoa?

Verohallinnon valvontapäällikkö Tarja Valsin mukaan elinkeinonharjoittajan eli tässä tapauksessa ravintoloitsijan alhaisista verotetuista tuloista ei voida suoraan tehdä johtopäätöstä, että ravintolassa harjoitettaisiin veronkiertoa tai kysymys olisi veropetoksesta.

– Kyse on yksityisistä elinkeinonharjoittajista ja henkilöyhtiöistä, joissa yrityksen tulos verotetaan yrittäjän tulona. Luvuista ei voi päätellä, paljonko yrittäjällä itsellään on ollut varoja käytössä esimerkiksi elantoonsa, koska hän on voinut tehdä yksityisottoja yrityksestä. Se on eri asia kuin yrityksen verotettava tulos.

Verohallinnossa suunnataan valvontaa käteistoimialoille, joihin esimerkiksi kebab-pitseriat kuuluvat. Kebab-pitserioita ja niissä ilmenneitä veronkiertotapauksia ei tilastoida erikseen.

– Ravintola-alan valvonnassa on perinteisesti omat haasteensa, Valsi toteaa.

Kebab-pitserioissa tapahtuva verovilppi ei ole tavatonta. Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi vuonna 2018 turkulaisen kebab-pitserian pitäjän ehdolliseen vankeuteen törkeästä kirjanpitorikoksesta, törkeästä veropetoksesta ja veropetoksesta yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Kyseinen ravintola sijaitsi Turun keskustassa.

Epäiletkö verovilppiä?

Verohallinnon verkkosivuilla on lomake, jonka kautta voi ilmoittaa epäilemästään verovilpistä. Ilmoituksen voi jättää anonyymisti.

Verohallinto luokittelee ja tutkii ilmoitukset ja päättää toimenpiteistä. Tässä seulassa aiheettomat ilmoitukset karsiutuvat pois.

Jotta vihjetiedosta on hyötyä, sen toivotaan olevan mahdollisimman konkreettinen. Vihjetiedon avainkysymyksiä ovat kuka, mitä, missä, milloin ja se, miten asia liittyy verotukseen.

Ilmoitus epäillystä verovilpistä ei yksinään johda verotustoimenpiteisiin tai verotarkastukseen. Kenenkään ei tarvitse pelätä, että hän tulisi kärsimään vääryyttä epäiltyä verovilppiä koskevan ilmoituksen perusteella.

Lähde: Verohallinto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat