Puheenaihe

Suolinkaiset, giardia-loinen – Monta hyvää syytä kerätä tautipesäke pois ympäristöstä

Moni katu on keväällä lumien sulaessa kakkakuja. 

Agria

Kevään lähestyminen tarkoittaa koirankakkakeskustelun alkamista. Lumen alta paljastuvat ympäristöön jätetyt kakkakasat herättävät närää myös vastuullisissa koiranomistajissa.

Agria eläinvakuutus muistuttaa, että Suomessa on noin 800 000 koiraa ja kukin koira kakkaa noin kaksi kertaa päivässä. Jos kaikki koiranomistajat jättäisivät koirankakat keräämättä, kertyisi ympäristöön päivittäin noin 1 600 000 koirankakkakasaa.

Koiranomistajien on hyvä muistaa, että koiran kakkojen kerääminen kannattaa jo yleisen viihtyvyyden ja siisteyden vuoksi. Sen lisäksi taajama-alueella keräämiseen velvoittaa järjestyslaki. Järjestyslain pykälän 14 mukaan koiranomistajan on pidettävä huolta siitä, ettei koiran uloste ei jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa. Koiran jätösten kerääminen kuuluu siis vastuullisen koiranpitoon.

Taajaman ulkopuolella samanlaista sääntöä ei ole, mutta silloinkin koiran kakat kannattaa kerätä aina, jos ne ovat suoraan kävelyreitillä tai muuten sopimattomassa paikassa. Metsälenkeilläkin kakat kannattaa vähintäänkin siirtää pois ulkoilupoluilta.

Agria eläinvakuutuksen tiedotteessa mainitaan myös tautivaarasta. Monet tarttuvat taudit, loiset, bakteerit ja virukset leviävät ulosteen kautta. Ulosteen kautta leviävät muun muassa giardia-loinen ja suolinkaiset. Ripuli- ja oksennustaudin aiheuttava giardia-alkueläimestä on olemassa myös koirasta ihmiseen tarttuvia kantoja.

– Kadun vieressä muhiva kakkakasa voi olla todellinen tautipesäke. Suurin osa Suomen koirista on onneksi rokotettu tavallisimpia tarttuvia tauteja kuten parvoa vastaan, mutta tartunnan riski kasvaa, mitä enemmän kakkoja jätetään keräämättä, todetaan tiedotteessa.

Rokotetun ja täysin terveenkin koiran uloste voi aiheuttaa muun muassa vatsavaivoja, esimerkiksi jos koira astuu kakan päälle ja nuolee tassuaan. Joillain koirilla on myös paha tapa nuolla tai syödä toisten koirien kakkoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Koirien rekisteröinti tulee pakolliseksi – taustalla pentutehtailu ja irrallaan olevat koirat15.2.2019 19.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat