Puheenaihe

Sähköpaloissa kuolee keskimäärin 15 ihmistä vuodessa – näillä ohjeilla minimoit riskit

Sähkölaitteesta tai -asennuksesta alkaneita tulipaloja oli vuonna 2018 yli 2500.

Palovaroittimen paristojen vaihtoon on hyvä varata tietty päivä vuodesta. Sellainen, joka on helppo muistaa.

Arkisto / Teemu Vestovuo

Sähköpaloissa kuolee keskimäärin 15 suomalaista vuodessa, kertovat Pelastustoimen tilastot 2010-luvulta. Viime vuonna sähkökuolemia oli keskivertoa vähemmin, 11 kuolemaa, mutta vuosina 2014 ja 2016 menehtyneitä oli yli kaksikymmentä.

Yleisimmin sähköpalo saa alkunsa huolimattomuudesta.

– Sähkölaitteesta alkaneen palon syynä on usein ihmisen toiminta – huolimattomuus, käyttö- ja asennusohjeiden vastainen toiminta, huollon laiminlyönti tai laitteen vaurioituminen, Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ylitarkastaja Jukka Lepistö kertoo.

– Yleisin palon aiheuttaja on lieden unohtuminen päälle tai sen kytkeytyminen vahingossa päälle, jolloin liedelle jäänyt ruoka tai palava materiaali on syttynyt tuleen. Kiuaspaloissa pyykin kuivattaminen löylyhuoneessa sekä kiukaalle kuulumattomat esineet ovat tavallisimpia palon aiheuttajia.

Sähkölaitteesta tai -asennuksesta alkaneita tulipaloja oli viime vuonna yli 2 500. Eniten sähköpaloja, yhteensä noin 950, aiheuttivat liedet ja uunit. Myös yli puolet kuolemantapauksista oli sellaisia, joissa palo alkoi sähköliedestä.

Valaisimista alkunsa saaneita sähköpaloja oli noin 200, ja kiukaista noin 140.

Ylitarkastaja Jukka Lepistö muistuttaa, että tulipalolta voi usein välttyä, kun käyttää sähkölaitteita oikein ja tarvittaessa valvottuna.

– Esimerkiksi ruokaa laitettaessa pitää vahtia liettä ja kiukaan tai pesukoneiden päällä ollessa on syytä olla kotosalla. Muita käytännön ohjeita sähköpalojen välttämiseksi ovat: älä säilytä tavaraa lieden päällä, keskity kokkaamiseen, älä käytä saunaa varastona äläkä kiuasta pyykinkuivaukseen, Lepistö luettelee.

– Liesipalojen ehkäisemiseksi on olemassa myös teknisiä ratkaisuja, kuten liesiturvalaitteet, jotka katkaisevat automaattisesti virran liedestä.

Ylitarkastaja muistuttaa myös, että sähkölaitteiden asennuksia ja korjauksia saavat tehdä vain sähköalan ammattilaiset.

Uutena paloriskinä ovat litiumioniakut, jotka ovat yleistyneet kodeissa. Li-ion-akkuja on esimerkiksi kännyköissä, tietokoneissa sekä sähköpyörissä ja tasapainoskoottereissa. Akkuja pitää ladata käyttöohjeen mukaisesti ja valvoa lataamista. Akut palavat sytyttyään räjähdysmäisesti ja niitä on hankala sammuttaa.

Korvaamattoman tärkeä paloturvallisuuden lisääjä on edelleen toimiva palovaroitin. Se auttaa havaitsemaan palon riittävän aikaisessa vaiheessa. Palossa aikaa poistumiseen on vain minuutteja, koska myrkylliset palokaasut tappavat hyvin nopeasti.

Palovaroittimen toiminta pitää tarkistaa säännöllisesti painamalla testinappia. Tärkeää on myös huolehtia siitä, että paristot vaihdetaan riittävän usein ja vaihtoparistoja on kotona aina saatavilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat