Puheenaihe

Ilmastolakon mielenosoitus keräsi tuhansia – MTV: "Meidän ei ole järkevää olla koulussa, jos meillä ei ole tulevaisuutta"

Monet koululaiset olivat perjantaina lakossa ilmastopäätösten vauhdittamiseksi ja osoittivat mieltään Eduskuntatalon portailla.

Patrick Wikblad

Poliisin mukaan noin kolme tuhatta henkeä koululaisia ja aikuisia osallistui ilmastolakon mielenilmaukseen Helsingissä perjantaina 15. maaliskuuta.

Lotta Ojajärvi tuli mielenosoitukseen yhdessä Luontoliiton Uudenmaan piirissä vaikuttavien ystäviensä kanssa. Hänen mukaansa nuoret osoittivat mieltään tulevien sukupolvien puolesta.

– Ympäristö on meille tärkeää ja ilmastoasiat ovat koko ajan yhä ajankohtaisempia. Ne tulevat vaikuttamaan meihin, meidän lapsiimme ja kaikkiin tuleviin sukupolviin, Ojajärvi sanoi MTV:n uutisten haastattelussa.

Luontoliiton aktiivi Riina Mäkinen kannatteli banderollia yhdessä Ojajärven kanssa.

– Tämä nimenomainen lakko on järjestetty siksi, että haluamme näyttää, ettei meidän ole järkevää olla koulussa, jos meillä ei ole tulevaisuutta, Mäkinen sanoi.

Ystävykset sanoivat, että ympäristöajattelu on heillä osa arkea. Ojajärven omiin ilmastotekoihin kuuluu, ettei hän syö lihaa.

– En osta uusia vaatteita, vaan ostan kaikki vaatteet kirppikseltä. Kierrätän jätteet ja käytän julkista liikennettä. Kesällä pyöräilen ja yritän ylipäätään olla tiedostava niissä valinnoissa, joita teen joka päivä.

Mutta miksi juuri suomalaisten pitäisi olla ilmastotoimien eturintamassa?

– Minun mielestäni meillä kaikilla hyvin toimeentulevilla, länsimaissa asuvilla ihmisillä on oikeasti mahdollisuus vaikuttaa. Me olemme niitä, jotka pystyvät tekemään päätöksiä, Ojajärvi sanoi MTV:lle.

Senaatintorilta Eduskuntatalolle suuntautuneessa marssissa sattui poliisin mukaan useita vaaratilanteita, kun osallistujat poikkesivat kaistoille, joilla kulki autoja.

Poliisi muistutti, että vilkkaasti liikennöidyssä keskustassa voi syntyä vaaratilanteita, jos esimerkiksi juostaan päin punaisia.

Katso alla olevalta videolta nuorten haastattelu.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tutkija tyrmää yleisen luulon: Lehmä ei ole ilmastopahis – "Paras ratkaisu olisi eri tuotantomuotojen yhteistyö"13.4.2019 08.50
Tätä et tiennyt juuston ilmastovaikutuksista – Kuluttaja-lehti kertoo uudet luvut13.3.2019 08.51
Suomalaisille EU:ssa on tärkeintä vapaus ja yhteinen raha – eniten huolestuttavat maahanmuutto ja ilmastonmuutos25.2.2019 12.06

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat