Paikalliset

Tiesitkö, mitä rakennushankkeita Kupittaalla on käynnissä? – kävimme läpi niistä keskeisimmät, katso kattava listaus

Turun kaupunkisuunnittelun nykyinen palvelupäällikkö Niko Aaltonen (vas.) ja kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen esittelivät vuonna 2016 Kupittaan kasvavaa aluetta.

Teija Uitto / Arkisto

Kupittaalle on rakenteilla muun muassa uusi sairaala, hotelli sekä uusia kampusrakennuksia korkeakoulujen käyttöön.

Kupittaan kehittyminen on osa Turun Tiedepuisto -kärkihanketta, joka on tärkeä osatekijä Turun vetovoimaisuuden ja kilpailukyvyn kehittämisessä.

Hankkeen tavoitteena on luoda uusilla verkostomaisilla toimintamalleilla kansainvälisesti kiinnostava ja rohkean kokeileva osaamiskeskittymä, joka on toiminnoiltaan monipuolinen ja logistisesti vetovoimainen.

Uusi kampus

Rakennushankkeisiin kuuluu esimerkiksi uuden Aurum-kampuksen rakentaminen. Kampus valmistuu vuonna 2021.

Uuden rakennuksen pääkäyttäjät ovat Åbo Akademin luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunta sekä Turun yliopiston kemian laitos. Muita käyttäjiä ovat muun muassa Turun yliopiston biodiversiteettiyksikkö ja kirjasto.

– Se on koko Suomen ensimmäinen rakennushanke, joka on alun perin kahden yliopiston tarpeisiin tehtävä, kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen kertoo.

Yksi suurimmista rakennushankkeista on pian valmistuva Turun ammattikorkeakoulun uusi kampus. Uuden kampuksen valmistumisen myötä Turun ammattikorkeakoulu keskittää toimintojaan aiempaa enemmän Kupittaalle. Nordea ilmoitti hiljattain avaavansa uuden konttorin kampuksen yhteyteen.

– Hyvä, että Kupittaankin puolella on vielä tontteja toimitiloja varten Pohjola-sairaalan ja ammattikorkeakoulukampuksen vieressä. Vielä ei ole tietoa toteutusaikataulusta.

Uusia sairaaloita

Sairaalan alueella on käynnissä useita rakennushankkeita. Tällä hetkellä sairaalakampuksella on käynnissä T3-sairaalahanke, mihin tullaan sijoittamaan nykyisin U-sairaalassa olevat palvelut.

Uudisrakennus nousee T-sairaalan yhteyteen junaradan ja Helsinginkadun päälle rakennettavalle betonikannelle. Sairaalan arvioidaan valmistuvan loppukesällä 2021.

Lisäksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirillä on suunnitteilla rakentaa uusi psykiatrinen sairaala niin sanotulle Mikron tontille viime vuonna valmistuneen Medisiina D-rakennuksen viereen.

–Sairaala-alueelle on tulossa vielä muita hankkeita, mutta niiden suunnittelu on vielä alkumetreillä. Kupittaan aseman tontillakin on vielä paljon rakennusoikeutta, Hintsanen kertoo.

Hotelli ja pääkonttori Kupittaalle

Monet yritykset ovat keskittäneet toimintojaan Kupittaan alueelle. Esimerkiksi Veritas on ilmoittanut rakentavansa pääkonttorin Kupittaalle Triviumin viereen.

Alueelle on rakenteilla myös yhdeksänkerroksinen Sokos-hotelli. Original Sokos Hotel Kupittaa-nimisen hotellin on määrä valmistua keväällä 2020.

Kupittaalle on rakennettu paljon uusia asuintaloja viime vuosina. Tälläkin hetkellä Kupittaalle on rakenteilla kolme asuinkerrostaloa.

Itäharju ja Kupittaa kasvavat yhteen

Yhtenä rakennushankkeena on yhdistää Kupittaa ja Itäharju Helsingintien ylittävällä kansirakenteella, mikä helpottaa liikkumista kaupunginosien välillä. Tarkoituksena on, että Kupittaa ja Itäharju tulevat tulevaisuudessa kasvamaan yhtenäiseksi alueeksi.

Kansi rakennetaan Helsinginkadun ja rautatien päälle. Kansi on tarkoitettu jalankulkijoille, pyöräilijöille ja joukkoliikenteelle mutta on suljettu yksityisautoilulta.

– Se on isoin hanke Kupittaalla, mitä kaupunki edistää.

Lisätietoa Turun Tiedepuistosta löytyy osoitteesta www.turku.fi/turuntiedepuisto.

Artikkelia muutettu 22.3.2019 kello 10.24: Korjattu kampusrakennuksen nimi.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Nordean osaamiskeskus Kupittaalle – 120 työpaikkaa lisää Turkuun8.3.2019 11.06
Kupittaalle avautuu neljän terveysalan toimijan keskittymä22.1.2019 09.05
Turulla huikeat Tiedepuisto-suunnitelmat: Yli miljoona neliötä rakentamista ja yli 10 000 uutta työpaikkaa4.12.2017 14.32
Turku haastaa ideoimaan kampus- ja tiedepuiston tulevaisuutta25.8.2017 12.00
Kupittaan kampuksesta ja tiedepuistosta halutaan uutta kokeileva kaupunkialue12.6.2016 19.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat