Paikalliset

Historian museon paikka Turussa ratkeaa piakkoin – Turun kaupunginhallitus päättää ennen kesää, mikä sijaintivaihtoehto etenee jatkokehittelyyn

Janne Koivisto / arkisto

Turun hanke Historian museosta nytkähtänee seuraavalle asteelle lähikuukausina, kun Turun kaupunginhallitus tuo ilmi neljästä sijaintivaihtoehdosta sen, joka viedään jatkokehittelyyn.

– Asia saattaa olla kaupunginhallituksessa jo keväällä, mutta ilmeisesti ainakin ennen kesän alkua, museopalvelujohtaja Olli Immonen kertoo.

Jatkovalmistelun vaihtoehtoisia sijaintipaikkoja on kolme, periaatteessa neljä. Turun linnan ympäristön alue -kohde tarkoittaa muun muassa Viking Linelta vapautuvia tiloja. Jos sijainti valitaan Historian museon paikaksi, kuokan voisi iskeä maahan aikaisintaan 2024. Ratapihan elämyskeskus -kohde voisi toteutua nopeammin, samoin Hämeenkadulla oleva Rettigin tupakkatehdas -kohde. Siihen tosin puuhataan myös hotellia.

– Yksi vaihtoehto on myös Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän omistama tila Eerikinkatu 3:ssa, Immonen sanoo.

Historian museon valmistumisaikataulu tarkentuu, kun sijainti on selvillä. Kokonaan valmista pitäisi olla viimeistään vuonna 2029. Turkua ei tosiaankaan haittaisi, jos Historian museosta tulisi samanlainen hitti kuin Helsingin Amos Rexista tai Tampereen Muumimuseosta.

– Emme ainakaan halua Historian museon olevan huonoa arkkitehtuuria, Olli Immonen naurahtaa.

Turkulainen kysyi Lukijaraadiltaan, mikä Turun museoista on raadin jäsenten suosikki. Ylivoimaisesti parasta ei löytynyt. Turun linna sai kyselyyn vastanneiden äänistä 16 prosenttia, toiseksi tullut Taidemuseo 15 prosenttia. Seuraaville sijoille tulleet Käsityöläismuseo, Wäinö Aaltosen museo ja Aboa Vetus & Ars Nova keräsivät nekin kukin yli 10 prosentin kannatuksen.

Suuri osa vastaajista on tyytyväinen Turun museotarjontaan eikä kaipaa määrällisesti lisää museoita, mutta mielenkiintoisia ehdotuksiakin kuultiin: Modernin taiteen museo, harrastusvälinemuseo, lelumuseo, valokuvamuseo, laivastomuseo, rakennustaiteen ja -tekniikan museo, parfymimuseo, ravintolamuseo sekä teatteri- ja musiikkimuseo.

Historian museo sai laajaa kannatusta raatilaisissa.

– Historian museo kuuluu ehdottomasti Turkuun, taidemuseoista ei niin väliä.

– Erityisesti historian museota odotan mielenkiinnolla. Toivottavasti siitä tulee moderni museo, jossa on paljon osallistavaa toimintaa.

Tietoykkösen toteuttama kysely tehtiin 31.1.-6.2. Siihen vastasi 347 ihmistä, vastausprosentti oli 35,6. Lisätietoa Lukijaraadista saa osoitteesta turkulainen.fi/lukijaraati.

Turun museoiden kävijämääriä 2018

Turun linna 134860

Kuralan Kylämäki 112520

Vanhan Suurtorin galleriat, Taidelainaamo ja vuokrattavat tilat 42141

Käsityöläismuseo 40097

Wäinö Aaltosen museo 39787

Apteekkimuseo 15193

Biologinen museo 9500

Yhteensä 394000 asiakasta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Museokortti siivitti museot taas kävijäennätykseen – kävitkö Top 10 -listan kärkikohteissa?11.3.2019 20.01
Turun museoissa viime vuonna yli puoli miljoonaa kävijää9.1.2019 14.30
Lapset saivat Turkuun oman merimuseon9.3.2019 16.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat