Paikalliset

Hänen kuvastaan käynnistyi Turun funikulaarikohu, josta Turun kaupunki on nyt kiitollinen – "Minulla ei todellakaan ollut ajatuksissa kehittää kansainvälistä somekohua"

KAUPUNKI Dani Saarisen "mitä tilattiin ja mitä saatiin" -Twitter-julkaisun näyttökerrat ovat yli 164000.

Funikulaari ei valmistuessaan vaikuta Dani Saarisen arkielämään juurikaan.

Teemu Nurmi

6.2.2019 turkulainen Dani Saarinen lueskeli kahvikuppi kädessä uutisia netistä ja näki juttuja funikulaarista. Suunnitteluinsinöörinä työskentelevää Saarista kiinnostavat sellaiset jutut ja erityisesti hänen huomionsa kiinnittyi siihen, että kahdessa perättäisessä uutisessa oli kaksi erilaista kuvaa funikulaarista. Toisessa, Turun Sanomien jutussa kerrottiin funikulaarin koeajosta ja jutun ohessa oli Juha Pajun valokuva funikulaarin kabiinista. Toisessa jutussa oli Turun kaupungin muutaman vuoden vanha visiokuva, jossa funikulaari esiteltiin täysin toisenlaisena kuin aito kabiini on.

– Pohdin silloin, onko TS:n kuvassa todella aito hytti vai onko se jokin testikärry. Päätin nostaa eroavaisuudet esiin, yhdistää ne yhteen kuvaan ja julkaista Twitterissä. Minulla ei todellakaan ollut ajatuksissa kehittää kansainvälistä somekohua, Saarinen kertoo nyt.

Jo samana päivänä some täyttyi pilakuvista, joissa funikulaarista tehtiin muun muassa roskalaatikko, Tähtien sota -elokuvien hiekkakulkija ja vaikka mitä. Löydettiinpä funikulaarin näköinen ulkohuussikin Savosta.

– Ne olivat hauskoja ja kekseliäitä. Keskustelu jatkuu yhä, mutta on junnannut somessa paikallaan jo pitkään. Somekohut sammahtavat yleensä kahdessa viikossa, joten yllättävän kauan tämä on jo pyörinyt, sanoo Saarinen, jonka Twitter-julkaisuun on tähän mennessä tullut 1400 tykkäystä, 300 uudelleentwiittausta ja 100 kommenttia. Twitterin oman analyysityökalun mukaan julkaisun näyttökerrat ovat 164509.

Turun funikulaarista uutisoitiin ulkomaillakin. Juttu julkaistiin ainakin venäläisessä RT:ssä sekä singaporelaisessa The Straits Timessa.

Dani Saarinen sanoo, että funikulaarin ulkomuoto myytiin ihmisille etukäteen erilaisena kuin mitä toteutus nyt on. Sittemmin someen on tullut pilaversioita muistakin Turun näkyvistä rakentamishankkeista, sillä ihmisillä herää funikulaarikohun jälkeen epäilys toivotun ja todellisuuden erosta, uskoo Saarinen.

Hän kehuu joka tapauksessa funikulaarin ylä- ja ala-asemien ulkoasua. Kabiini ei edelleenkään näytä hänen silmissään yhtään paremmalta ja ihmetystä herättää radan piilottaminen aitojen väliin.

– Se, että näköalatornia ei tule Kakolanmäelle, syö funikulaarin käyttöideaa hieman, mies harmittelee.

Saarinen sai erityiskutsun funikulaarin avajaisiin

Dani Saarinen sai Turkulaisen viime viikolla julkaiseman jutun välityksellä erityiskutsun Kakolanmäen funikulaarin avajaisiin, jotka järjestetään lähiviikkoina.

Turun kaupungin viestintäjohtaja Saara Malila mainitsi jutussa Saarisen olleen taannoisen funikulaarikohun alkuunsysääjä ja siten henkilö, jonka Twitterissä julkaiseman ”mitä tilattiin ja mitä saatiin” -kuvan avulla Turku sai rinnehissille vahingossa laajan valtakunnan tason julkisuuden.

Saarinen ei ole vielä saanut kutsua, mutta jos sellainen tulee, mies osallistunee avajaisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Funikulaari kulkee taas - katso video kohutun hytin ajelusta uudesta kuvakulmasta21.3.2019 19.25
Turun kaupunki funikulaari-kohusta: Vastaavanlaista markkinointikampanjaa emme olisi itse pystyneet keksimään ja tekemään, saati maksamaan17.3.2019 07.00
Funikulaari-kohu opetti Turkua – Jatkossa se korostaa entistä tarkemmin havainnekuvan olevan "taiteilijan ensimmäinen näkemys"14.2.2019 08.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat