Puheenaihe

Hälytysjärjestelmän haaviin jäi yli 2 200 vaarallista tuotetta – Suuri osa leluja ja moottoriajoneuvoja

Tukes testaa verkkokaupassa myynnissä olevia tuotteita.

Arkisto/Johanna Erjonsalo

Eurooppalaiseen vaarallisten tuotteiden hälytysjärjestelmään ilmoitettiin viime vuonna 2 257 vaaralliseksi todettua tuotetta. Ilmoituksen järjestelmään voi tehdä viranomainen.

– Osa tuotteita on sellaisia, jotka olivat myynnissä vain verkkokaupoissa ja osa sellaisia, joita myytiin ihan tavallisessa kaupassa, kertoo Tukesin ylitarkastaja Jenni Mutka.

Hänen mukaansa aina ennen ilmoituksen tekoa on jo tehty jokin viranomaistoimenpide. Tuote on otettu pois myynnistä tai sitten kyseessä on takaisinveto eli tuote on pyritty saamaan pois kuluttajilta.

Eniten ilmoituksia tehtiin leluista, moottoriajoneuvoista sekä vaatteista ja asusteista. Useimmiten vaara liittyi tuotteessa oleviin kemikaaleihin tai tuotteen aiheuttamaan loukkaantumis-, tukehtumis-, sähköisku- tai tulipalovaaraan. Suomen viranomaiset tekivät viime vuonna järjestelmään 128 ilmoitusta.

– Vaaralliseksi todettujen tuotteiden lukumäärä ei kuitenkaan kerro suoraan markkinoiden tilanteesta, koska valvontaa tehdään riskiperusteisesti. On aivan eri asia poistaa tuote pelkästään yhden jäsenmaan markkinoilta, kuin ulottaa toimenpiteet laajemmin Eurooppaan, kertoo Mutka.

Hälytysjärjestelmään on kertynyt 15 vuoden aikana jo yli 25 000 ilmoitusta. Laajasta tietopankista on apua viranomaisille, mutta myös kuluttajille ja yrityksille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat