Paikalliset

Turku upottaa isot rahat investointeihin

Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randellin mukaan kaupungin taloudessa edetään nyt varovaisella pohjalla.

Turulla on seuraavina vuosina luvassa melkoinen investointisuma. Ensi vuonna investointeihin aiotaan kuluttaa 123 miljoonaa. Luvassa on muun muassa vanhainkotien ja koulujen peruskorjauksia. Lisäksi Turku käynnistää peräti 135 miljoonalla kehittämishankkeita, joista merkittävimmät ovat palloiluhallin rakentaminen, kaupunginteatterin uudistus ja Kampus-hanke.

– Palloiluhalli esitetään toteutettavaksi kumppanuus-sopimuksella Lemminkäisen kanssa Triviumin alueelle. Kampus-hanke taas voidaan kytkeä kouluverkko-ratkaisuun, jolloin alueen kehittämisessä on ratkaistu myös koulujen investointitarvetta, kaupunginjohtaja Aleksi Randell selventää.

Palloiluhalli voi nytkähtää eteenpäin jo maanantaina, kun suunnitelma tuodaan kaupunginhallituksen käsittelyyn. Vajaan 10 miljoonan hankkeessa Lemminkäinen rakentaisi hallin yhteyteen omia tilojaan.

Kampus-hankkeessa taas tarkoituksena on toteuttaa noin 35 000 neliön uudishanke, jossa tyydytettäisiin niin ammattikorkeakoulun kuin perusopetuksen ja toisen asteen tilatarpeita.

Kaupunginteatteri puolestaan vaatii sekä peruskorjausta että tilojen laajentamista. Kaavamuutoksen vaatiman hankkeen kustannukset ovat peruskorjauksen osalta reilu 20 miljoonaa euroa.

Muista investoinneista Runosmäen ja Liinahaan vanhainkotien peruskorjaukset nielevät yhteensä 20,5 miljoonaa. Impivaaran uimahalliin uppoaa 23 miljoonaa. Kouluista Kerttulin ja Puolalan korjaukset nipsaisevat myös päälle seitsemän miljoonan.

Kokonaisuutena Turku varautuu talousarviossaan tiukempiin vuosiin. Talousarvioehdotus on 1,2 miljoonaa ylijäämäinen, ja kaupunki ottaa uutta lainaa 60 miljoonaa. Lainasumma on 15 miljoonaa viime vuotta pienempi.

– Palvelutaso pysyy nykyisellä tasolla eikä veroperusteisiin tule muutoksia. Verojen osalta ennuste on, että tulojen kasvu pysähtyy ensi vuonna. Myös valtionosuuksien kasvu pysähtyy matalalle tasolle, joten ennakoimme siihen sopeutumista, Randell tiivistää.

Maailmantalouden epävakaus saattaa johtaa myös siihen, että Turku joutuu lopulta karsimaan investoinneistaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat