Paikalliset

Hashimoton riisipaperiteoksia taas esille Turussa – viimeksi miehen näyttely veti Wäinö Aaltosen museoon yli 80000 ihmistä

Jacob Hashimoton teos Yet to be titled vuodelta 2019.

Jacob Hashimoto

Tuomiokirkon naapurissa sijaitsevassa Makasiini Contemporary -galleriassa avautuu 12. huhtikuuta Jacob Hashimoton näyttely. Hashimoto on tullut tunnetuksi erityisesti riisipaperisista pienoisleijoistaan, joista hän rakentaa vaikuttavia reliefejä ja installaatioita. Näyttely on avoinna Turussa 20. kesäkuuta saakka.

Hashimoton leijojen taustalla on japanilainen käsityötraditio, jota täydentävät muun muassa thaimaalainen ja intialainen leijaperinne. Hashimoton ilmavat leijat eivät kuitenkaan lennä. Ne ovat ympyrän, ellipsin, neliön tai kuusikolmion muotoisia moduuleja, jotka toisiinsa liitettyinä voivat kasvaa suuriksi installaatioiksi.

Hashimoton materiaaliltaan kevyt taide tutkii veistoksen ja maalauksen rajaa sekä abstraktion ja esittävyyden kysymyksiä. Abstrakteinakin hänen teoksensa sisältävät maisemallisia piirteitä.

Hashimoton ilmaisu on etsiytynyt tasopintakuvasta kohti veistosta ja arkkitehtonista tilaa. ”Veistos” voi olla mittakaavaltaan monumentaalinen mutta kuitenkin kevyt, lähes painoton. Se leijuu ilmassa koskematta lattiaa. Sen alla voi kävellä. Katsojan liikkeen aikaansaama ilmavirtaus liikuttaa ja valo muovaa teosta.

–  Makasiini Contemporaryn myyntinäyttelyssä on esillä myös aivan uudella tekniikalla tehtyjä teoksia. Suurten The Hashimoto Index I-II -teosten lähtökohta on perinteinen xylografia, jonka tietokoneohjatussa versiossa kohopainolaattaa leikkaa CNC-reitittimen ohjaama sorvi. Näistä otettuja vedoksia Hashimoto kutsuu puukaiverrusreliefeiksi, galleristi Frej Forsblom kertoo.

New Yorkin osavaltion Ossiningissa asuva ja työskentelevä Hashimoto on maailmalla arvostettu taiteilija. Hänen töitään on ollut viimeksi esillä muun muassa Venetsiassa, Dubaissa, Veronassa, New Yorkissa, Tukholmassa ja Dallasissa. Suomessa Hashimoton töitä nähtiin toissa kesänä Wäinö Aaltosen museossa. Näyttely oli WAM:n ylivoimaisesti suosituin kautta aikain. Siihen tutustui ennätysmäärä, yli 80000 ihmistä.

Makasiini Contemporary kustantaa näyttelyyn liittyen myös taidekirjan Jacob Hashimotosta, jossa on taidehistorioitsija Lars Saaren teksti. Kirja ilmestyy näyttelyn yhteydessä toukokuun puolella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat