Paikalliset

Perussuomalaiset nousi maakunnassa Kokoomuksen rinnalle

VAALIT Varsinais-Suomi saanee uudesta hallituksesta kaksi ministeripaikkaa.

Tomi Kangasniemi / arkisto

Muutokset Varsinais-Suomen vaalipiirin tuloksissa verrattuna neljän vuoden takaiseen olivat kosmeettisia, mutta Kokoomuksella ei enää ole yksin eniten kansanedustajia maakunnastamme. Perussuomalaisten Ville Tavion (24404) ja Vilhelm Junnilan (10753) nappaamat hurjat äänisaaliit avittivat puolueen saamaan neljännen varsinaissuomalaisen edustajan mikä on yhtä paljon kuin Kokoomuksella.

Prosenteissa Ps sai Varsinais-Suomessa eniten ääniä. Muissa suurissa vaalipiireissä tilanne on toinen: Helsingissä perussuomalaiset oli neljänneksi, Uudellamaalla ja Pirkanmaalla kolmanneksi ja Oulun vaalipiirissä toiseksi suosituin puolue eduskuntavaaleissa 2019. Turussa eniten kannatusta sai Kokoomus 20,5 % ennen Sdp:tä (17,1 %), Vasemmistoliittoa (16,7 &) ja Perussuomalaisia (15,6 %). Turussa suurimmat voittajat olivat Sdp ja Vasemmistoliitto. Vasemmistoliiton tulosta nosti roimasti puolueen turkulainen puheenjohtaja Li Andersson, joka oli koko Suomen äänikuningatar 24404:lla äänellään. Vihreät romahti Turussa vaikka menestyi valtakunnan tasolla. Turkulaissuosikkien ohi rynni eduskuntaan nuori tuntematon nainen Kaarinasta, Sofia Virta.

Varsinais-Suomella oli edellisessä hallituksessa kolme ministeriä, valtiovarainministeri Petteri Orpo, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen sekä perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko. Seuraavan hallituksen kokoonpanoa on vaikea tietää tässä vaiheessa, kun sitä ei tiedä luultavasti hallitusneuvottelijaksi nimitettävä Sdp:n Antti Rinnekään.

Keskusta lienee varmasti ulkona, joten Saarikolle ei ole luvassa jatkoa ministerinä. Sdp ei halua Perussuomalaisia hallitukseensa, joten Tavion kova mandaatti ei ole poikimassa hänelle valtioneuvostopaikkaa. Siinä tapauksessa Petteri Orpo päässee jälleen valtiovarainministeriksi. Aki Lindén, entinen Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja sekä HUS:n toimitusjohtaja, on Sdp:n kaikkein vahvin ehdokas uudeksi perhe- ja peruspalveluministeriksi tai sosiaali- ja terveysministeriksi.

Jos Rinne haluaa koota hallitukselle mahdollisimman laajan pohjan, voi Vasemmistoliiton Li Andersson nousta ministeriksi.

Varsinais-Suomen kansanedustajat

Perussuomalaiset: Ville Tavio, Vilhelm Junnila (uusi), Ritva ”Kike” Elomaa, Mikko Lundén (uusi).

Kokoomus: Petteri Orpo, Ilkka Kanerva, Anne-Mari Virolainen Saara-Sofia Sirén.

SDP: Aki Lindén (uusi), Eeva-Johanna Eloranta, Katja Taimela.

Vasemmistoliitto: Li Andersson, Johannes Yrttiaho (uusi).

Keskusta: Annika Saarikko, Esko Kiviranta.

Vihreät: Sofia Virta (uusi).

RKP: Sandra Bergqvist (uusi).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat