Puheenaihe

Tutkija: Kipuraja on 1000 e/kk – "Jos sen alle menee, ei ole mukavaa"

Velkaantuminen on yksi tämän ajan kasvavista ongelmista. 

Päivi Tuovinen / arkisto

Diakonia-ammattikorkeakoulun tutkija Sakari Kainulainen on tutkinut onnellisuutta 25 vuotta. Hänen mielestään kuvaavin termi on tyytyväisyys elämään.

Kainulaisen tänä vuonna julkaistussa tutkimuksessa joka kuudes vastaaja kokee elämänlaatunsa olevan huono. Erityisen paljon ongelmia kokevat yksinhuoltajat, vähimmillä tuloilla elävät, työttömät ja yksin asuvat.

Tutkimus kartoitti sitä, millä tulotasolla ihmiset kokevat tulot riittäviksi ja millainen yhteys tällä on onnellisuuteen.

– Jonkinlainen kipuraja on tuhat euroa kuussa. Jos sen alle menee, ei ole mukavaa, Kainulainen sanoo.

Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä julkaistu tutkimus on koottu neljästä eri aineistosta. Niissä oli mukana yhteensä lähes 8 900 vastaajaa.

Tiettyä rahasummaa kuvaavampaa on se, millaiseen elämään tulot riittävät ja millaiset menot henkilöllä on. Samoilla tuloilla elävistä yksi voi pärjätä hyvin, kun taas toinen on vaikeuksissa.

– Ylivelkaantunut voi kokea elämäntilanteen ahdistavaksi, vaikka olisi keskituloinen. Pienituloisilla haastetta tuo tulojen iso vaihtelu ja ainainen kitkuttelu. Jos Kela tekee kielteisen päätöksen, rahaa ei tule ollenkaan.

Elämänlaadusta puhuttaessa kyse ei ole vain rahasta. Tärkeitä ovat myös sosiaaliset suhteet.

– Pärjäävillä voi olla sukua lähellä, he saavat paljon apua eivätkä koe jäävänsä yksin. Aika kurjiakin oloja voi kestää, jos on tunne, että kyllä tilanne korjaantuu.

Pahin tilanne on, jos ikävät asiat kasautuvat: jos tulot eivät riitä menoihin, tunteet ovat kielteisiä ja ihminen ajattelee, että ei saavuta elämässään asioita, joita haluaisi.

Pienillä tuloilla eläville lisätulojen vaikutus on suurempi kuin suurempituloisilla. Nobel-palkitut tutkijat Daniel Kahneman ja Angus Deaton ovat määritelleet, että Yhdysvalloissa yli 70 000 dollaria vuodessa ansaitsevilla lisätulot eivät enää juurikaan lisää onnellisuuden tunnetta. Euroissa tämä olisi nykykurssilla noin 61 700 euroa vuodessa eli reilut 5 000 euroa kuukaudessa.

Leena-Kaisa Laakso

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Mika, 27, kertoo millaista oli elää toimeentulotuella 5 vuotta – "Tuntui, että elän samaa päivää miljoonaan kertaan"6.6.2019 06.10
Näin suomalaiset käyttävät rahansa – asumiseen menee kolmannes6.6.2019 06.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat