Puheenaihe

Uudet luvut: näin rikosepäilyt jakautuvat kansalaisuuden mukaan Suomessa

Kuvituskuva.

Jussi Vehkasalo / Arkisto

Tilastokeskuksen tietojen mukaan vuonna 2018 poliisin, tullin ja rajavartiolaitoksen tietoon tuli 443 500 rikoslakirikosta. Selvitettyihin 273 600 rikoslakirikokseen syylliseksi epäiltyjä oli 297 600, joista 34 200 oli ulkomaalaisia. 

Tämä merkitsee sitä, että noin joka yhdeksäs erikoksesta epäilty on ulkomaan kansalainen. Vuosina 2017 ja 2018 ulkomaalaisia epäiltiin rikoksesta 1,2 kertaa suomalaisia useammin. 

Ruotsalaisia epäiltiin 2,3 kertaa suomalaisia enemmän ja irakilaisia kaksi kertaa enemmän. Luvut käyvät ilmi Tilastokeskuksen tuoreesta tutkimuksesta.

Huumausainerikosten kohdalla somalialaiset miehet ovat epäiltynä yli kolme kertaa useammin kuin suomalaiset miehet. Seksuaalirikoksien kohdalla irakilaiset miehet ovat epäiltynä lähes kolmetoistakertaa useammin kuin suomalaiset miehet.

Vuosina 2017 ja 2018 suomalaisia miehiä oli epäiltynä seksuaalirikoksista yhteensä 2 378 ja irakilaisia 122. 

Kyseessä on vasta rikosepäily, jonka poliisi on siirtänyt syyteharkintaan. Tämä ei välttämättä johda syytteeseen tai tuomioon. Satunnaisen tutun tai muun tuntemattomamman henkilön tekemä rikos on helpompi ilmoittaa poliisille kuin esimerkiksi oman puolison tekemä.

Naisten kohdalla kansalaisuuksien ero ei ole niin selkeä, vaikkakin ulkomaalaiset ovat hieman suomalaisia useammin epäiltynä. Esimerkiksi omaisuusrikoksista ruotsalaisia epäillään noin kolme kertaa kertaa useammin kuin suomalaisia. 

Etenkin ikäryhmittäisessä tarkastelussa sekä epäiltyjen että väestön lukumäärät kansalaisuuksittain voivat olla pieniä, jolloin yksittäiset tapaukset korostuvat. Turvapaikanhakijat eivät kuulu vakituiseen väestöön, joten heidän tekemiään rikoksia ei ole huomioitu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat