Paikalliset

Kela eväsi Pekka Hyysalon kuntoutuksen: "Pitäisikö itkeä vai nauraa?"

Pekka Hyysalon FightBack-tiloja voivat käyttää muutkin aivovammapotilaat.

Pia-Sofia Yrjölä

Pekka Hyysalo on hämmentynyt Kelalta saamastaan kirjeestä. Hänen kuntoutushakemuksensa hylättiin, ja perusteita on vaikea ymmärtää.

– Perusteet päätökselle olivat uskomattomat. En tiennyt pitäisikö itkeä, vai nauraa, Hyysalo kirjoittaa blogissaan.

Lausunnon mukaan Hyysalolla kuvataan olevan tasapainohaasteita, mutta koska hän liikkuu ilman apuvälineitä, ei kuntoutusta enää myönnetty. Eli koska hän ei tarvitse Kelan maksamia apuvälineitä, ei hän tarvitse apua muutenkaan.

Hyysaloa ihmetyttää erityisesti se, että systeemi tuntuu nyt kannustavan siihen, että itseään ei saisi omin keinoin aktiivisesti kuntouttaa.

– Tavoitteeni on alusta asti ollut tulla toimeen mahdollisimman itsenäisesti ja luulin, että tämä sopisi hyvin myös Kelan tavoitteeseen. Sitä, että Kela olisi valmis vetämään avun pois, vain koska en ole jatkuvasti kinuamassa heiltä rahaa moniin kuntoutuksiin, en osannut mitenkään odottaa.

Hyysalo sai yhdeksän vuotta sitten epäonnistuneen freestyle-hypyn seurauksena vakavan aivovamman. Siitä asti hän on pyrkinyt itse kuntouttamaan itseään ja auttamaan myös muita aivovammapotilaita. Tätä varten on avattu oma Fightback-tila Turkuun.

Hyysalo toteaa, että hänen omaa arkeaan ei Kelan päätös suuresti mullista. Hän saa edelleen Tyksiltä tukea määräaikaisesti kuntoutukseen.

– Aion silti valittaa päätöksestä ihan vain periaatteen vuoksi, sillä se ei yksinkertaisesti ole oikea.

Hyysalo on huolissaan siitä, miten suomalainen kuntoutussysteemi toimii. Hän kertoo saaneensa runsaasti palautetta ympäri maata tuotuaan kielteisen kuntoutuspäätöksensä julkiseksi.

– Jaoin oman kieltävän päätökseni osittain heidän vuokseen, jotka jäävät oikeasti sohvalle makaamaan, koska kuntoutusta ei makseta. Jos minä en nostaisi asiaa esille, niin mikään ei ainakaan muuttuisi. Ehkä joku päättäjä ryhtyy nyt toimeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Pekka Hyysalon FightBack Run on jälleen lauantaina28.8.2018 10.00
Turun oma Pekka Hyysalo valittu Suomen World Visionin lähettilääksi20.6.2017 11.50
Ilmainen FightBack-kuntoutusleiri alkaa Turussa tänään1.8.2016 09.23

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat