Paikalliset

Vaikka talous kasvaa, Turun kaupunki on vaikeuksissa – poliitikoilla alkaa mitta täyttyä: "Nyt ryhdytään toimenpiteisiin"

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Olli A. Manni uskoo, että Turussa ryhdytään nyt toimenpiteisiin talouden tasapainottamiseksi.

Turun kaupunki / arkisto

Turun kaupungin talous näyttää ensimmäisen osavuosikatsauksen perusteella vahvasti alijäämäiseltä.

Alijäämä tarkoittaa sitä, että kaupungin menot ovat suuremmat kuin tulot.

Siinä, missä talousarviossa alijäämäksi hyväksyttiin 20,8 miljoonaa euroa, nyt alijäämän ennustetaan kasvavan 52,6 miljoonaan euroon.

Suurin osa alijäämän kasvusta tulee hyvinvointitoimialalta, joka on ylittämässä talousarvion 28,5 miljoonalla eurolla.

Suuri alijäämä herättää ihmetystä, koska Turku elää positiivisen rakennemuutoksen aikaa ja entistä useampi turkulainen on saanut töitä.

– Tykätään pirun huonoa, kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Olli A. Manni vastaa kysymykseen, mitä kokoomuksessa ajatellaan tilanteesta.

– Meidän mielestämme olisi pitänyt jo valtuustokauden alussa sitoutua siihen, että näitä ylityksiä ei saisi tulla ja ryhtyä heti toimenpiteisiin, mutta kyllä minä luulen, että nyt ryhdytäänkin toimenpiteisiin, Manni jatkaa.

Oma lukunsa on se, että Turulla on edessään suuria investointeja. Vanhoja rakennuksia täytyy kunnostaa ja uusia rakentaa kasvaville asuinalueille. Lisäksi suunnitteilla on muun muassa konserttitalo, historian museo ja ammatillisen koulutuksen kampus.

– Jokaisen pitäisi tietää, että jos käyttötalous menee huonoon kuntoon, se estää investoinnit, joita meillä olisi miljarditolkulla, Manni sanoo.

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Niina Ratilainen (vihr.) pitää huolestuttavana sitä, että keskuskaupungin tulot eivät kehity hyvin, vaikka eletään kasvun aikaa.

– Alijäämä johtuu pitkälti siitä, että palveluille on enemmän tarvetta ja olemme vastanneet palvelujen tarpeen kasvuun. Tämä on kasvavan kaupungin haaste, hän summaa.

Ratilainen huomauttaa, että juuri tällä hetkellä on kriittistä, miten hallituspuolueet suhtautuvat kuntiin.

– Meillä Turussakin on totuttu siihen, että aina, kun talous on saatu tasapainoon, valtionosuuksiin on tullut uusia leikkauksia. Siihen ollaan aika kyllästyneitä, hän sanoo.

Vihreät katsovat, että suuret investoinnit tulee jaksottaa järkevästi vuoteen 2029 asti.

– Kestävän taloudenpidon pitää olla sellaista, että ei aiheuteta ylisuurta velkaa tuleville sukupolville.

Sosiaalidemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Piia Elo kertoo, että demareilla on suuri huoli peruspalveluista.

– Luonnollisesti olemme huolestuneita siitä, miten tähän ollaan tultu, ja toivomme, että nopeasti löydetään tapoja saada talous tasapainoon, jotta tarvittavat investoinnit saadaan tehtyä ja hoidettua myös ihan tavalliset peruspalvelut, Elo sanoo.

Hänen mukaansa on tärkeää löytää tasapaino käyttötalouden ja investointien välille.

– Meidän pitää huolehtia perusinvestoinneista ja siitä, että kaupunki kasvaa myös jatkossa. Emme voi lähteä jarruttamaan kaikkia investointeja, mutta samalla käyttötaloudesta pitää huolehtia, Elo linjaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat