Puheenaihe

Isot kaupungit pettyivät maakuntaratkaisuun – professori USU:lle: "Aiempi työ voi selittää enemmän kuin se, onko tämä rationaalista ja tehokasta"

Juha Sipilän keskusta ja Antti Rinteen SDP ovat päässeet sopuun sote-uudistuksen toteuttamisesta maakuntamallin pohjalta. Oppositioon jäävät Jussi Halla-ahon perussuomalaiset ja Petteri Orpon kokoomus pääsevät vaikuttamaan vielä siihen, miten maakunnille kerätään rahoitusta.

Päivi Tuovinen

Soten hallintomallin pohjautuminen 18 maakuntaan ei yllättänyt Tampereen yliopiston kunnallistalouden professoria Jarmo Vakkuria.

– Tämä opettaa, että ratkaisut ovat aina riippuvaisia siitä, mitä aiemmin on tehty. Jos hallituskombinaatio on tämä kuin nyt näyttää olevan, niin on selvää, että samalta pohjalta on jatkettu, Vakkuri sanoo Uutissuomalaiselle (USU).

– Se aiempi työ saattaa selittää ratkaisua enemmän kuin se, onko tämä nyt rationaalista ja tehokasta, Vakkuri lisää USU:lle,

Hallitusneuvotteluissa saatiin torstaina sopu sote-uudistuksen järjestämismallista.

Sotea on tarkoitus lähteä rakentamaan 18 itsehallinnollisen maakunnan varaan. 18 maakuntaa oli edellisen hallituksen kompromissi ja keskustan lempilapsi.

Keskusta on saamassa maakuntiin soten lisäksi ainakin palo- ja pelastustoimen. Puolue haluaa keskittää maakunnille muitakin tehtäviä, mutta Helsingin Sanomien tietojen mukaan tämä jäisi pohdittavaksi myöhemmin.

Maakuntauudistus tarkoittaa myös uusia maakuntavaaleja. Se voi tarkoittaa myös uuden maakuntaveron säätämistä, jotta palvelut rahoitetaan. Rahoituksen järjestämistä aletaan pohtia parlamentaarisesti, eli mukaan pääsevät myös oppositiopuolueet.

Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen suhtautuu maakuntauudistukseen varauksella. Hän  kysyy, miten loppu Uusimaa asemoituu uudistukseen.

Tyytymättömyyttä ratkaisuun on myös isoissa kaupungeissa, ainakin Vantaalla ja Tampereella.

– Tähän jää ongelmia myös muiden suurten kaupunkien suhteen, ne olisivat halunneet olla vahvemmin järjestämässä sosiaali- ja terveyspalveluita. On kyllä alueita, joissa tämä maakunnallinen malli on hyvä, mutta tässä ratkaisussa ei oteta huomioon alueiden erityispiirteitä lainkaan, Karhunen sanoo USU:lle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Antti Rinne: Soteen tulee 18 maakuntaa ja pk-seudulle erillisratkaisu – HS: Keskusta saamassa toivepotin23.5.2019 10.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat