Paikalliset

Ruotsalaisella dekkarilla on yli 850 varausta – Turkulainen selvitti kesän kotimaiset, ulkomaiset ja paikalliset hittikirjat

Turun pääkirjaston kirjastonhoitaja Katarina Kapiainen kertoo, että varausjonojen kärkeä pitää tällä hetkellä Camilla Läckbergin dekkari Kultahäkki.

Jasmin Koivisto

Turun Kansallisen Kirjakaupan libristi Mikael Nyroos kertoo, että ihmiset hakevat monenlaista viihdettä kirjoista kesäisin. Perinteisten dekkarien ja romaanien rinnalle on noussut uusi kilpailija.

– Viime aikoina on tullut aika paljon luonto- ja metsäaiheisia kirjoja. Tämä on ihan selkeästi uusi trendi, Nyroos toteaa.

Tuttujen lintu- ja puutarhaoppaiden lisäksi on tullut esimerkiksi Jarko Taivasmaan Metsässä, joka tarjoaa lukijalle pohdittavaa metsän ja luonnon hyödyistä hyvinvoinnille.

Turun pääkirjaston kirjastonhoitaja Katarina Kapiainen kertoo, että varausjonojen kärkeä pitää tällä hetkellä Camilla Läckbergin dekkari Kultahäkki yli 850 varauksella.

– Muutamat isot teokset jotenkin vetävät kauhean pitkän jonon ja sitten muissa teoksissa jono tasaantuu, Kapiainen selittää.

Hän huomauttaa, että pääkirjaston lukusalongista löytyy suosituimmat ja varatuimmat kirjat, joita voi lukea salongissa, jos varausjono tuntuu liian pitkältä. Lisäksi tietenkin vanhoja klassikoita voi kahlata läpi, kun odottaa omaa vuoroaan. Myös tietokirjojen osastolta löytyy nykyään lukusali, jossa voi lukea suosituimpia teoksia.

Nyroos uskoo, että kun lomailijoilta löytyy enemmän aikaa ja energiaa, silloin jaksaa tehdä sitä, mitä oikeasti haluaa eli syventyä hyvään kirjaan. Kapiainen on samaa mieltä.

– Helposti työn ohessa monilla on se ajatus, ettei ehdi tarttua kirjaan ja pitäisi olla pidempi aika, jonka siihen voi varata. Kesä on se aika, jolloin luetaan, kun on vähemmän kiirettä. Silloin ei käytetä välttämättä niin paljon aikaa somessa tai katsota telkkaria. Kirja on helppo ottaa mukaan muualle, verrattuna sitten taas siihen, että ottaisi läppärin mukaan, hän kertoo.

Paikallisista teoksista erityisessä suosiossa on ollut Veli Pekka Toropaisen 39 tarinaa 1600-luvun turkulaisnaisista. Toinen Nyroosin suosittelema paikallinen uutuus on Reijo Mäen Tolvana, joka on Vares-sarjan 30. osa.

Lapsille suosituimpia kirjoja ovat erilaiset sarjat, kuten Neropatin päiväkirja, joka sopii vähän vanhemmillekin.

– Jos katsotaan, mitkä ovat lainatuimpia kirjoja, ensimmäiset kaksikymmentä ovat joko Neropatin päiväkirjoja tai Tatu ja Patu -kirjoja. Niitä lainataan aivan valtavasti, kertoo Kapiainen.

Nuorille maittavat myös jännittävät lukukokemukset. Kapiainen vinkkaa Antti Halmeen Voodookesästä, jossa 16-vuotias Arttu matkaa New Orleansiin parantelemaan sydänsurujaan.

Kapiaisella on itsellään kesken tällä hetkellä Elizabeth Stroutin romaani Nimeni on Lucy Barton, jota hän suosittelee vuolaasti.

– Se on hirveän tiivistä ja hyvin ihmisyyttä havainnoivaa tekstiä. Hämmästyttää, miten voi melkein 160 sivuun mahduttaa niin monia eri ihmiskohtaloita ja niin terävää kuvausta, hän kuvailee.

Kesäkirjat 2019

Romaani: Sotaleski (Enni Mustonen), Kuinka painovoimaa uhmataan (Jojo Moyes), Englantilainen romanssi (Niina Mero)

Dekkari: Tolvana (Reijo Mäki), Kultahäkki (Camilla Läckberg), Kuolon kultaiset kiehkurat (Alan Bradley)

Paikallinen kirja: 39 tarinaa 1600-luvun turkulaisnaisista (Veli Pekka Toropainen), Pirulainen (Tomas Gads), Pintti (Tommi Kinnunen)

Luonto: Metsässä (Jarko Taivasmaa), Hyvä, paha muovi (Johanna Kohvakka, Liisa Lehtinen)

Lasten- ja nuortenkirja: Prinsessa Pikkiriikki ja huutava vääryys (Hannele Lampela, Ninka Reittu), Neropatin päiväkirja -sarja (Jeff Kinney), Voodookesä (Antti Halme)

Tietokirja: Kaikki rahasta (Julia Thúren), Naiset joita ajattelen öisin (Mia Kankimäki), Minun tarinani (Michelle Obama)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat