Paikalliset

Varsinais-Suomen pelastuslaitos harrastaa erikoista kikkailua – osalta palomestareista puuttuu lain vaatima kelpoisuus!

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella työskentelee epäpäteviä palomestareita. Pelastuslaitos ei näe asiassa ongelmaa.

Ville Mäkilä

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella työskentelee päivystävänä palomestarina ainakin kaksi henkilöä, joilla ei ole tehtävään vaadittavaa päällystötutkintoa.

Turkulaisen saamien tietojen mukaan Varsinais-Suomen pelastuslaitos on jo vuosia käyttänyt epäpäteviä henkilöitä johtamassa pelastustoimintaa. Kyse on kahdesta päivystävästä palomestarista, joilta puuttuu tehtävän vaatima koulutus.

 

Palomestari on pelastustoimen päällystövirka, johon vaaditaan pelastusalan päällystötutkinto (AMK) tai päällystön kelpoisuuden tuottaneen aikaisemman tutkinnon pelastusalan oppilaitoksessa.

Turkulainen pyysi Pelastusopistolta kopiot kyseisten henkilöiden tutkintotodistuksista.

Ilmeni, että kyseessä olevat henkilöt ovat valmistuneet alipäällystökurssilta. Kumpikaan heistä ei ole suorittanut palomestarin virkaan vaadittavaa pelastusalan päällystötutkintoa.

 

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen operatiivisen palvelualueen pelastuspäällikkö Juha Virto myöntää, että Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella työskentelee palomestarin sijaisina muodollisesti epäpäteviä henkilöitä.

Hän ei näe asiaa ongelmana. Jokaisen henkilön kelpoisuus toimia sijaisena arvioidaan erikseen.

– Jos sijaisena toimii muodollisesti epäpätevä henkilö, hänellä on meidän arvion mukaan kyky hoitaa palomestarin sijaisuutta. En näe tässä sillä tavalla ongelmaa.

 

Lain mukaan kelpoisuusvaatimuksista voidaan poiketa esimerkiksi silloin, kun siitä on erikseen säädetty tai jos esimerkiksi työvoimapulan vuoksi pätevää henkilöä ei ole sillä hetkellä saatavilla.

Epäpätevä henkilö voidaan nimittää sijaiseksi vain määräajaksi, ja määräajan umpeuduttua virka on laitettava uudelleen hakuun.

Sisäministeriö voi erityisistä syistä antaa erivapauden säädetyistä kelpoisuusvaatimuksista pelastuslaitoksen virkaan tai tehtävään.

 

Epäpäteviä sijaisia ei käytetä pelkästään palomestareina vaan muissakin pelastustoimen tehtävissä kuten palomiehinä.

Monissa Suomen pelastuslaitoksissa käytetään Pelastusopiston opiskelijoita muun muassa vuosilomien sijaisina erilaisissa tehtävissä sen mukaan, mitä opintoja opiskelija on opinnoissaan suorittanut.

– Nyt kesällä meillä on sijaisia, jotka eivät ole vielä palomieskurssia läpäisseet, mutta heidän opinnot ovat niin pitkällä, että he ovat arviomme mukaan kelpoisia toimimaan sijaisena, Virto kertoo.

 

Virto muistuttaa, että kyse on pelkistä sijaisuuksista. Palomestarin virkaan tai muuhunkaan pelastustoimen virkaan ei valita muodollisesti epäpätevää henkilöä.

– Meillä Varsinais-Suomessa on hyvä tilanne, että meillä on mahdollisuus aina saada virkaan muodollisesti pätevä henkilö, kun virkaa haetaan.

Turkulaisen tietolähteen nimeämät henkilöt työskentelevät Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella palomestarin sijaisina, mutta kumpaakaan heistä ei ole valittu palomestarin virkaan.

– Tiedossani ei ole, että viroissa toimisi yhtäkään epäpätevää henkilöä. Sijaisina varmasti toimii, Virto sanoo.

Pelastustoiminnan johtaminen

Pelastustoiminnan johtaja on siltä pelastustoimen alueelta, jossa onnettomuus tai vaaratilanne on saanut alkunsa, jollei toisin ole sovittu.

Pelastustoimintaa johtaa yleensä päällystökoulutuksen saanut pelastusviranomainen eli palomestari.

Pelastustoimintaa voi kuitenkin tilapäisesti johtaa muu pelastuslaitoksen palveluksessa oleva tai sopimuspalokuntaan kuuluva siihen saakka, kun toimivaltainen pelastusviranomainen ottaa pelastustoiminnan johtaakseen.

Pelastustoiminnan johtaja toimii virkavastuun alaisena.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat