Paikalliset

Sakari Alhopuro on lahjoittanut miljoonia suomalaiselle tieteelle – "Ei voi olla oikein, että tutkimustyötä tehdään ilman korvausta"

Sakari Alhopuro

Tomi Kangasniemi

Lääkintöneuvos Sakari Alhopuro on lahjoittanut Turun yliopistolle puoli miljoonaa lääketieteellisen tekniikan professuurin perustamiseen. Uusi lahjoitus nostaa Alhopuron vuosien varrella tehtyjen lahjoitusten määrän jo useisiin miljooniin.

– Enkä aio tähän lopettaa. Ihmisen aika on rajallinen, ja haluan, että toiminta jatkuu. Tarkoitus on perustaa säätiö luultavasti vielä tänä vuonna, Alhopuro kertoo.

 

Mutta miten ja miksi Alhopuro on päätynyt suomalaisen tieteen suurtukijaksi? Pitää kelata nauhaa 1970-luvulle.

– Tein tutkimusta Invalidisäätiölle 11 vuotta. En saanut tutkimukseen rahoitusta penniäkään. Kun väitöskirjani oli valmis, meni viimeinenkin luukku kiinni. Ajattelin, että ei voi olla oikein, että tutkimustyötä tehdään ilman korvausta.

Alhopurolle olisi kyllä löytynyt hyvä työpaikka. Ongelmana oli, että se sijaitsi Teksasisssa Yhdysvalloissa. Sinne hän ei halunnut lähteä.

Sen sijaan Alhopuro panosti omaan lääkäriasemaan, Pulssiin. Loppu onkin historiaa. Kolmen hengen yritys kasvoi Suomen suurimmaksi yksityisessä omistuksessa olevaksi lääkäriasemaksi ja sairaalaksi. Vuonna 2011 työntekijöitä Pulssissa oli 550. Silloin Alhopuro myös päätti myydä Pulssin.

– Tavoitteeni oli tehdä Pulssista Suomen johtava diagnostinen keskus. Kun myin sen, ostajat tiesivät tavoitteeni. Ostajia oli 27, Alhopuro muistuttaa.

 

Sittemmin Alhopurosta on tullut Suomen johtavimpia mesenaatteja. Uusi professuuri on jo kuudes, jonka hän lahjoittaa Turun yliopistolle.

Viisivuotisen professuurin tutkimus- ja opetustehtävät sijoittuvat lääketieteelliseen tiedekuntaan. Lääketieteellisen tekniikan alalla kehitetään esimerkiksi lääketieteellisiä laitteita, instrumentteja ja antureita.

Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänäsen mukaan ala on viennissä Suomen nopeiten kasvavia. Lääketieteellisen tiedekunnan dekaani Pentti Huovinen puolestaan muistuttaa, että professuuri on välttämätön, kun halutaan tuottaa merkittäviä innovaatioita.

 

Alhopuro kertoo itse olevansa kiitollinen siitä, että hän voi olla mukana kehittämässä hänelle itselleen tärkeitä aloja. Hänen mukaansa yliopisto tarvitsee nykyistä enemmän ulkopuolista rahoitusta.

Lääketieteellisen tutkimuksen ohella Alhopurolle on tärkeää luonnon vaaliminen. Hän toteaakin, miten tärkeää oli taata Turun yliopiston Seilin Saaristomeren tutkimuslaitoksen ja Turun yliopiston Lapin tutkimuslaitos Kevon tulevaisuus.

Luontoharrastajaa huolettaa tietenkin myös ilmastomuutoksen vaikutukset.

– Nautin olla luonnossa kameran kanssa ja kuvata lintuja, mutta olen nähnyt luonnossa tapahtuneet muutokset lintujen laji- ja lukumäärän vähenemisenä. Kevossakin lämpötila on noussut kaksi astetta viimeisen 50 vuoden aikana, hän muistuttaa.

Lahjoituksia tieteelle

Tampereella vuonna 1945 syntynyt lääketieteen tohtori. Väitteli vuonna 1978 Helsingin yliopistossa.

Perusti jo sitä ennen Turkuun yksityisen Lääkäriasema Pulssin.

Kun Alhopuro vuonna 2011 myi Lääkäriasema Pulssin, se oli Suomen suurin yksityisessä omistuksessa oleva lääkäriasema ja sairaala.

Lahjoittanut Turkuun Suomen ensimmäisen täysipäiväisen terveystaloustieteen professuurin.

Vuonna 2013 Alhopuro lahjoitti 300 000 euroa terveystaloustieteen professuurin perustamiseen ja seuraavana vuonna 75 000 euroa puutiaistutkimukseen.

Kesällä 2018 Alhopuro lahjoitti yliopistolle 1,5 miljoonaa euroa professuurien perustamiseen subarktisen ekologian, Saaristomeren tutkimuksen ja luonnon monimuotoisuuden tutkimuksen aloille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Johanna Ivaska tutkimusrahoituksesta: ”Vahinkojen korjaus vie 20 vuotta”24.10.2018 18.00
Johanna Ivaskalle A.I. Virtanen -palkinto6.11.2017 17.15
"Fitech-hankkeen vaikutukset jääneet marginaalisiksi" – Turun yliopisto vaatii jälleen tekniikan koulutuksen laajentamista10.6.2019 16.03
Turun yliopisto avaa tutkimusravintolan22.5.2019 09.58
Seilistä tehdään luontomatkailukohde – kahvila ja ravintola jo kevääksi auki27.1.2017 14.11

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat