Paikalliset

Paavo Nurmen kotitalo avoinna tänään

Visit Turun opas Johanna Aalto esittelee Paavo Nurmen aikanaan palkinnoksi saamaa vanhaa gramofonia.

Tomi Kangasniemi

Juoksijalegenda Paavo Nurmen kotitalo Jarrumiehenkatu 4:ssä on avoinna yleisölle torstaina 13. kesäkuuta. Nurmi asui talossa lähes 30 vuoden ajan, ja Nurmen perheen omistama asunto on nykyisin koti-museo.

– Nurmen perhe muutti tänne, kun Paavo oli 6-vuotias. Omistusasunto oli iso juttu työläisperheelle, opas Johanna Aalto Visit Turulta kertoo.

Pienessä yhden kammarin ja keittiön puutaloasunnossa asuttiin ahtaasti. Seitsenhenkisen perheen elämä muuttui radikaalisti, kun Paavon isä kuoli tämän ollessa 12-vuotias. Vanhimpana lapsena Paavo joutui lopettamaan hyvin sujuneet opintonsa ja menemään leipomoon töihin. Perheen Matilda-äiti teki montaa työtä taatakseen perheen elannon. Lisäksi asunnon keittiö vuokrattiin vielä toiselle perheelle.

 

Matilda asui neljän lapsensa kanssa pienessä kamarissa vuoteen 1920 asti. Paavo Nurmen ensimmäisten olympiavoittojen jälkeen 1920 perhe saattoi ottaa koko asunnon omaan käyttöönsä.

Vaikka Paavo oli jo muuttanut Helsinkiin, palasi hän vielä aikuisena kotiin harjoittelemaan, muun muassa ennen Pariisin 1924 olympiakisoja.

Myöhemmin asunto siirtyi perheen ulkopuoliseen käyttöön.

– Kun Paavo Nurmen syntymästä oli vuonna 1997 kulunut sata vuotta, Turun kaupunki hankki asunnon ja siellä pidettiin juhlanäyttely, Aalto kertoo.

Nyt Nurmen asunto on siis Turun kaupungin omistuksessa ja Urheilumuseon vuokraama.

Tilat on sisustettu 1920-luvun asuun, ja nähtävillä on muun muassa kuvamateriaalia Nurmen aktiiviuralta.

Talo on avoinna ryhmille tilauksesta, mutta nyt sinne on siis vapaa pääsy torstaina 13. kesäkuuta kello 11–18. Paikalla on opas.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat