Paikalliset

Koirat pääsevät jo kahviloihin, mutta mikseivät Turun Kauppatorille?

Turun Kauppatorille ei saa tuoda koiria. Kielto perustuu järjestyslakiin.

Tomi Kangasniemi

Koirien vienti Kauppatorille toriaikana ei ole lain mukaan sallittu.

Kielto perustuu järjestyslakiin, joka korvasi kaupungin järjestyssäännöt vuonna 2003.

Mutta onko laki aikansa elänyt, kun nykyisin koirat pääsevät jo moniin kahviloihin ja ravintoloihinkin? Turun kaupungin terveystarkastaja Kari Valkola on rajoituksen kannalla.

– Oma näkökulmani on, että rajoitus on hyvä, kun torilla liikkuu paljon ihmisiä eri asioilla. Myös allergia-asiat painavat tässä.

 

Mutta mitä mieltä asiasta on torivalvoja? Turun Kauppatorin valvoja Teemu Rissanen kertoo, että koirista on Kauppatorilla vuosien varrella koitunut hyvin vähän harmia.

Valituksia ei ole tullut siitä, että niitä olisi tuotu luvatta torille eikä siitäkään, että ne olisivat esimerkiksi tehneet tarpeitaan torille.

– Terveystarkastajien virallinen kanta on, että koiria ei saa torille tuoda ja he vetoavat lakiin. Meillä on ollut enemmän hankaluuksia ihmisten kuin koirien kanssa. En ole koiran kakattamista täällä nähnyt, mutta ihmisten jätöksiä olen joutunut korjaamaan.

Hygienia-puolikin on mielenkiintoinen. Jos koirat aiheuttavat haittaa elintarvikkeille, niin entäpä linnut?

– No, linnut pommittavat ylhäältä päin ja nokkivat herneitä, Rissanen toteaa.

Koirien aiheuttamista haitoista elintarvikkeille taas ei ole tietoa. Tosin Rissanen muistuttaa, että koirien mahdollista pissaamista torialueelle on vaikea valvoa.

 

Koiraihmisiä riepoo koiravastaisuus myös keskustan ulkopuolella.

Moni taloyhtiö on laittanut kiinteistönsä edustalle joko aitoja tai koirien kieltokylttejä.

Muutama päivä sitten sellaiset ilmaantuivat myös Puropellon koulun edustan nurmialueelle Kupittaankadun varteen. Eikö Turun kaupunkikaan halua koirien käyttävän viheralueita?

– Me emme ole niitä laittaneet. Kaupunki ei ole vuosiin harrastanut tällaisia yleisten asioiden kieltämisiä kylteillä, kunnossapitopäällikkö Mari Helin Turun kaupungilta toteaa ja kehottaa soittamaan kaupungin tilapalvelukeskukseen.

Tilapalvelukeskuksesta luvataan selvittää asiaa, ja vielä samana iltapäivänä kyltit häviävät Puropellon koulun edustalta. Selityksenä on, että kiinteistönhoitaja oli laittanut kyltit, koska alueelle kerääntyvät eläinten jätökset haittaavat töitä.

Koirille tiloja

Turussa on 17 koira-aitausta ja kaksi koirille osoitettua uimapaikkaa. Asukkaat ovat toivoneet uusia koira-aitauksia, ja alkuvuodesta Kaupunkiympäristötoimiala järjesti asukaskyselyn uusien koira-aitausten paikoista.

Ehdotuksia tuli yli 500, ja niiden perusteella lautakunnalle esitetään viittä uutta koira-aitausta seuraaviin puistoihin: Samppalinnan vuori, Paattistenpuisto, Jaaninlaakso, Tammispaltanpuisto ja Pääsiäispuisto. Jaaninlaakson aitaus palvelisi sekä Kohmon että Pääskyvuoren asukkaita.

Yhden koira-aitauksen kustannusarvio on 80 000–120 000 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Lemmikkikoirien suojeluun erityishuomiota hallitusohjelmassa – tätä kaikkea on luvassa4.6.2019 14.43
Turkuun tulee lisää koirapuistoja ja koirankakkapussiautomaatteja15.1.2019 08.29
Kennelliitto haluaa pysäyttää laittoman koirakaupan – "Verkkokaupassa koira ostetaan mielijohteesta"11.5.2019 11.20

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat