Paikalliset

Aboa Vetus & Ars Novan ohjatuilla yleisökaivauksilla selviää, mitä arkeologit tekevät ja miksi

Kuvituskuva.

Aboa Vetus & Ars Nova

”Onko löytynyt mitään?” taitaa olla yleisin kysymys, jonka Aboa Vetus & Ars Novan arkeologit kuopalla kuulevat. Museo tekee koko kesän ajan arkeologisia kaivauksia sisäpihallaan, Itäisen Rantakadun ja Nunnankadun kulmauksessa. Tutkimuskohteena on keskiaikaisen kivitalon raunio ja sen pihamaa.

Arkeologinen tutkimus ja arkeologin työ vetävät puoleensa yleisöä, joka haluaa tietää mitä kaivauksella tehdään ja miksi. Arkeologien kertoessa työstään ja esitellessä päivän löytöjä on yleisin reaktio hämmästys; todellako tällaisia asioita löytyy päivittäin ja juuri tästä. Voiko tämä kaikki olla olemassa jalkojemme alla?

– Eräs kävijä häkeltyi oivaltaessaan, että hänen Turussa asuneet esi-isänsä ovat aikoinaan ehkä kulkeneet samalla Luostarin jokikadulla, jolla seisoimme, kertoo kaivauksella työskentelevä yleisöarkeologi Elina Mattila tiedotteessa.

Turun palon 1827 jälkeen käytöstä jäänyt Luostarin jokikatu on kaivettu esiin Aboa Vetus & Ars Novan alueella.

Museon yleisökaivaus tuo historian näkyväksi keskelle arkipäivää ja kaupunkitilaa. Kaivauksella voi pistäytyä tutustumassa aina arkeologien ollessa paikalla. Otollisin aika vierailulle on torstaisin kello 12–14, jolloin järjestetään arkeologin vastaanotto.

Heinäkuussa kuka tahansa voi osallistua arkeologisille museokursseille, joilla käydään läpi arkeologisen tutkimuksen perusteita ja kaivetaan arkeologien ohjauksessa. Yhden ja kahden päivän mittaisia kursseja järjestetään 9.–19.7.

Museon tavoitteena on tuoda esiin käynnissä olevaa arkeologista tutkimusta ja sen tuloksia reaaliajassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat