Puheenaihe

IS: Näillä lääkkeillä voi olla yhteys dementiaan – voivat olla osallisena jopa 10 prosentissa sairastumisista

Tuire Punkki

Antikolinergisiä lääkkeitä käyttävät näyttäisivät sairastuvan dementiaan muita todennäköisemmin, Ilta-Sanomat kertoo. IS:n lähteenä käyttämän suuren brittitutkimuksen mukaan riski liittyy antikolinergisiin masennus-, Parkinson-, psykoosi-, epilepsia- ja virtsankarkailulääkkeisiin. Tutkimuksen mukaan riski sairastua dementiaan suureni tasaisesti mitä enemmän potilas oli altistunut antikolinergisille lääkkeille.

Yhteys oli selkein oli potilailla, jotka olivat käyttäneet antikolinergisiä lääkkeitä dementiadiagnoosia edeltävien 1–11 vuoden aikana vähintään yli tuhatta päiväannosta vastaavan määrän eli esimerkiksi kolmen vuoden ajan päivittäin.

Julkaistut tulokset perustuvat 59 000 dementiapotilaan ja 225 000 terveen vertailuun. Potilaat olivat keskimäärin 82-vuotiaita.

Tutkijat huomauttavat, etteivät tutkimuksen luonteen vuoksi pysty sanomaan varmasti, että dementiariskin taustalla on vain antikolinergiset lääkkeet. Mikäli antikolinergiset lääkitykset ovat vastuussa havaitusta dementiariskistä, ne voivat olla osallisina jopa 10 prosentissa dementioista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat