Puheenaihe

Lainasi rahaa 50 torniin nuuskaa, joista joutui lopulta itse maksamaan verot – oikeus katsoi myös rahat lainanneen osalliseksi nuuskabisneksiin

Kansanedustaja Juha Mäenpää haluaa Suomeen erivapauden nuuskan myynnin laillistamiseksi.

Lukas Pearsall

Korkein hallinto-oikeus on antanut päätöksen tapauksessa, jossa henkilö lainasi 2000 euroa ystävälleen nuuskan ostamista varten. Oikeus katsoi sekä nuuskan laittomasti maahantuoneen että tähän rahaa lainanneen henkilön osallistuneen sääntöjen vastaiseen tuontiin.

Tapaus lähti liikkeelle siitä, kun 50 tornia nuuskaa ostanut henkilö jäi kiinni vuonna 2014. Tuotteet hän oli ostanut Ruotsin-laivalla ystävältään lainaamilla varoilla.

Rahat lainannut ystävä ei ollut itse edes pitänyt maahantuotua nuuskaa hallussaan. Tästä syystä Tulli linjasikin vuonna 2016, ettei hän olisi niiden osalta verovelvollinen. Myös hallinto-oikeuden päätös tuki Tullin päätöstä.

Satakunnan käräjäoikeus kuitenkin katsoi rahoittajan syyllistyneen avunantoon veropetokseen sekä salakuljetukseen.

Asia eteni korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka katsoi myös rahaa lainanneen henkilön velvolliseksi maksamaan maahantuodusta nuuskasta sekä valmiste- että arvonlisäverot.

– Maahantuonnin rahoittaminen on olennainen osa maahantuontiin liittyviä toimia. Tuonnin rahoittajaa on täten pidettävä tuontiin osallistuneena henkilönä, Korkein hallinto-oikeus toteaa päätöksessään.

Oikeus arvioi asiaa muun muassa sillä perusteella, oliko rahoittaja tiennyt tai olisiko hänen kohtuudella pitänyt tietää maahantuonnin olevan säännösten vastaista. Oikeuden mukaan rahoittaja tiesi tai hänen olisi pitänyt tietää asiasta.

Rahoittaja oli lainannut ystävälleen rahaa ensimmäistä kertaa vuonna 2013, ja jo tuolloin tämä hankki toimeentulonsa nuuskan ja alkoholin myynnillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat