Puheenaihe

Yle: Aselain muutos astui voimaan maanantaina – väärän lippaan hallussapidosta voi nyt menettää kaikki luvat

Aseluvan voi jatkossa saada urheiluammunnan tai maanpuolustuksen perusteella.

Satu Korhonen

Maanantaina astui voimaan aselain muutos, jonka johdosta pitkälippaiset puoliautomaattiaseet siirtyvät erittäin vaarallisten ampuma-aseiden luokkaan. Taustalla on Euroopan unionin uusi asedirektiivi, jota kiristettiin Euroopassa sarjatuliaseilla tehtyjen terrori-iskujen jälkeen. Asiasta uutisoi Yle.

Poliisihallitukselta on nyt haettava erillinen lupa pitkiin yli 10 patruunan lippaan puoliautomaattiaseisiin ja lyhyisiin yli 20 patruunan lippaan puoliautomaattiaseisiin. Pelkkä tällaisen aseen latauslaitteen eli lippaan hallussapito ilman asianmukaista aselupaa on kielletty.

Muutos koskee esimerkiksi Puolustusvoimien rynnäkkökivääreitä muistuttavia puoliautomaattikivääreitä, joita kutsutaan kansankielellä reserviläiskivääreiksi. Se ei koske niitä latauslaitteita, jotka kuuluvat ennen vuotta 1946 valmistettuihin sarjatuliaseisiin ja joita ei voi asentaa itselataavaan kertatuliaseeseen.

Aseharrastajien keskuudessa uuden lain tulkinta on herättänyt runsaasti kysymyksiä. Sanktio nimittäin on järeä. Mikäli harrastaja pitää tietoisesti ja luvatta hallussaan erittäin vaarallisiksi luokiteltuja aseita tai niiden lippaita, voi hän menettää kaikki aselupansa.

Alkuperäinen direktiivi olisi kieltänyt kategorisesti kaikki puoliautomaattiaseet. Reserviläisliitto sai kuitenkin läpi poikkeamat, joiden johdosta harjoitustoiminta voi jatkua kuten ennenkin. Jatkossa aseluvan voi saada urheiluammunnan tai maanpuolustuksen perusteella.

– Suomessa on kymmeniä tuhansia reservikivääreitä, joita käytetään harjoituksissa. Valtaosa niiden luvista menee urheiluammunnan kautta, Reserviläisliiton toiminnanjohtaja Olli Nyberg kommentoi Ylelle.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat