Puheenaihe

Sinilevän määrä järvillä kasvaa – helteinen keli uhkaa räjäyttää kukinnan

Sinilevää on havaittu 33 valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla.

Riitta Ketola

Järvillä on havaittu sinilevää viime viikkoa enemmän. Havaintoja on 33:lla valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla.

Runsaasti sinilevää on havaittu kahdeksalla havaintopaikalla, sen sijaan erittäin runsaita leväkukintoja ei ollenkaan. Suomen ympäristökeskus on lisäksi saanut kansalaisilta viitisenkymmentä sinilevähavaintoa, joista valtaosassa levää on ollut vähän.

– Tällä hetkellä sinilevää on edelleen järvillä vähemmän kuin tyypillisesti tässä vaiheessa kesää. Mikäli lämmin ja tyyni sääjakso jatkuu, sinilevien pintakukintojen runsastumisen todennäköisyys kasvaa, sanoo ryhmäpäällikkö Marko Järvinen tiedotteessa.

Järvillä sinilevää ja pintakukintoja tavataan tavallisesti runsaimmin elokuun alkuviikkoina ja esiintyminen painottuu runsasravinteisiin järviin.

Järvissä pintavesien lämpötilat ovat yhdestä kolmeen astetta ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa viileämpiä. Etelä- ja Keski-Suomessa pintalämpötilat ovat monissa järvissä 17-19 °C ja Pohjois-Pohjanmaalla sekä Kainuussa 16-17 °C. Lapissa pintaveden lämpötilat ovat edelleen alle 16 °C.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat