Puheenaihe

Professorikin yllättyi uusvanhan kuntovälineen tehosta: Vyötäröltä lähti 3 senttiä ja rasva muuttui lihakseksi – ”13 minuuttia päivässä riitti”

Päivittäisellä 13 minuutin pyörityksellä vyötärönympäryksestä lähti keskimäärin kolme senttimetriä.

Riku Tulla

Hulavanteen pyörittämisen terveysvaikutuksia on nyt ensimmäisen kerran selvitetty satunnaistetussa tutkimuksessa, joka toteutettiin Helsingin yliopiston sisätautiopin professori Hannele Yki-Järvisen rasvamaksatutkimusryhmässä.

Tutkimuksessa 55 ylipainoista henkilöä pyöritti ensin kuuden viikon ajan 1,5 kg:n painoista hulavannetta tai käveli noin 10 000 askelta päivässä. Tämän jälkeen ryhmät vaihtoivat liikuntalajia seuraaviksi kuudeksi viikoksi. Kehon koostumus ja joukko aineenvaihduntaa kuvaavia laboratorioarvoja mitattiin kokeen alussa ja liikuntajaksojen lopussa.

– Hulavannetta pyörittäneillä vyötärönympärys pieneni merkittävästi kävelyyn verrattuna: päivittäisellä 13 minuutin pyörityksellä vyötärönympäryksestä lähti keskimäärin kolme senttimetriä. Lisäksi hulavannetta pyörittäneiden keskivartalon rasvamäärä pieneni ja lihasmassa kasvoi merkittävästi, kertoo Yki-Järvisen ryhmässä väitöskirjaansa tekevä Mari Lahelma Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Kävelyryhmällä ei vastaavia muutoksia tapahtunut. Molemmilla liikuntamuodoilla oli kuitenkin edullinen, joskin erilainen, vaikutus veren rasva-arvoihin: hulavanteen pyöritys pienensi merkittävästi huonon LDL-kolesterolin määrää, kun taas kävely lisäsi merkittävästi hyvän HDL-kolesterolin määrää. Kummassakin ryhmässä painon lasku oli vähäistä, noin puoli kiloa.

– Vyötärönympäryksen pieneneminen on merkittävä terveyttä edistävä tekijä. Tutkimuksessa hulavanteen pyörittämisellä saavutettu vyötärönympäryksen pieneneminen oli yllättävän suuri. Pelkällä laihduttamisella kolmen senttimetrin vähennys vaatisi useiden kilojen painonpudotusta, Yki-Järvinen toteaa tiedotteessa.

Tutkimus on hyväksytty julkaistavaksi Euroopan Lihavuustutkimusyhdistyksen Obesity Facts -lehdessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ananas laihduttaa ja sauna voi parantaa flunssan? – Listasimme 10 väitettä terveydestä ja selvitimme, mitkä niistä ovat totta10.1.2019 06.05
"Syö vähemmän kuin kulutat" – Oletko sinäkin uskonut aina tähän laihduttajan hokemaan? Valmentaja kumoaa nyt yleiset harhaluulot5.4.2019 06.05
Kumpi kannattaa enemmän, laihdutus vai lihastreeni? Suomalaistutkijat selvittivät5.3.2019 07.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat