Paikalliset

Turun kaupunki kommentoi romanikerjäläisten leiriä: "On maanomistajan asia, tekeekö hän leiristä ilmoituksen"

Romanikerjäläiset leiriytyivät Turussa heinäkuussa Pukkilan vanhalle tehdasalueelle.

Ville Mäkilä / arkisto

Luvatta leiriytyjät eivät ole Turussa suuri ongelma, kertoo kunnossapitopäällikkö Mari Helin Turun kaupungilta.

– Ne ovat yksittäistapauksia eli tietyt ihmiset nukkuvat öitä esimerkiksi Tuomiokirkon ympäristössä. Alamme jo tuntea toisemme.

Luvattomia leiriytyjiä kohtaa häätö, sillä leiriytyminen yleisillä alueilla ja puistoissa on kielletty.

 

Turkulainen kertoi muutama viikko sitten romanileiristä, joka oli pystytetty yksityisen maanomistajan alueelle. Koska alue ei ole aktiivisessa käytössä, omistaja ei nähnyt syytä puuttua leiriytymiseen. Miten kaupunki suhtautuu tällaisiin leireihin?

– Meillä ei ole oikeutta mennä muiden maille. On maanomistajan asia, tekeekö hän leiristä ilmoituksen. Poliisi varmasti puuttuu asiaan ainakin siinä vaiheessa, jos leiri aiheuttaa yleistä häiriötä, Helin kuittaa.

Helinin mukaan luvattomat leirit ja leiriytymiset ovat ylipäänsä vähentyneet vuosien mittaan. Erilaiset festarit aiheuttavat edelleen niiden lähialueilla jonkin verran luvattomia leiriytymisiä. Nekin ovat vähentymään päin.

 

Luvaton leiriytyminen on kaupungin vinkkelistä ongelmallista lähinnä siksi, että leiriytymiseen voi liittyä tulentekoa.

Turun kaupunki ei anna tulentekolupaa hallinnoimilleen yleisille alueille, koska kaikkeen grillaamiseen liittyy aina maastopalovaara. Kielto koskee myös kaikenlaisia hiiligrillejä. Pelastuslaitoksen mukaan myös kertakäyttögrillit luokitellaan avotuleksi.

– Esimerkiksi Ruissalossa on iso riski grillata muilla kuin virallisilla grillauspaikoilla. Maastopaloissa vahingot ovat helposti isoja, Helin muistuttaa.

Avotulen teko

Turun kaupungin hallinnoimilla mailla tulenteko on sallittu ainoastaan avotulen tekoon tarkoitetuilla paikoilla. Muilla kuin virallisilla nuotio- ja grillipaikoilla avotulen teko on aina kielletty.

Turun tulenteko- ja grillauspaikat ovat:

Impivaara (grillikatos Kurrapolun päässä), Ruissalon

Saaronniemi (neljä grillikatosta ja kolme grillauspaikkaa),

Kansanpuisto (kaksi tulentekopaikkaa), Seikkailupuisto (vain keskikesällä) sekä ulkoilusaaret Vepsä, Maisaari ja Pähkinäinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Turun romanikerjäläiset leiriytyneet keskustan lähelle – vihainen mies silpoi paikalle tulleen toimittajan lehtiön24.7.2019 07.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat