Paikalliset

Turku Pride muistuttaa ihmisoikeuksista: "Kaikki saavat olla mitä ovat"

Turku Priden tapahtumakoordinaattori Minna Sumelius toivottaa turkulaiset tervetulleiksi mielenosoitukseen.

Tomi Kangasniemi

Turku Pride järjestetään jälleen ensi viikolla. Helsingissä Pride-kulkue on viime vuosina vetänyt jo 100 00 osallistujaa marssimaan yhdenvertaisuuden puolesta, ja Prideen osallistumisesta on tullut monille tahoille jo itsestäänselvyys. Nyt Lääkäriliitto on joutunut vastaamaan ihmettelyihin siitä, miksi liitto ei osallistu Pride-tapahtumaan.

Lääkäriliiton hallituksen puheenjohtaja Samuli Saarni kommentoi Lääkärilehdessä, että Lääkäriliitto pyrkii pysymään mahdollisimman neutraalina ja objektiivisena asiantuntijatahona terveydenhuollon asioissa.

– Tapamme vaikuttaa perustuu tähän. Emme järjestönä ole osallistuneet mielenosoituksiin tai kulkueisiin. Lääkäriliitto ei yleensä myöskään ota kantaa yleisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin - joskin poikkeuksiakin on, kuten tasa-arvoisen avioliittolainsäädännön kannattaminen.

 

Saarnin mukaan Lääkäriliitto kannustaa kuitenkin lämpimästi kaikkia kollegoita yksilöinä yhteiskunnalliseen aktiivisuuteen - kuten osallistumaan Pridelle.

– Prideen osallistumattomuus ei ole viesti itse asian eli sukupuolivähemmistöjen oikeuksien suhteen, hän painottaa.

 

Turku Priden tapahtumakoordinaattori Minna Sumelius ei täysin ymmärrä Lääkäriliiton perusteluja.

– Minulle on jäänyt epäselväksi, miksi he jäävät pois. Lääkäreillä on hyvin merkittävä rooli transihmisten elämässä. Heillä on lääketieteellisessä transihmisten sukupuolenkorjausprosessissa kaikki valta. Lääkäriliiton poisjättäytyminen on signaali, joka voi korottaa esimerkiksi nuorten transihmisten kynnystä hakeutua hoitoihin, Sumelius muistuttaa.

Sumeliuksen mukaan kyse onkin sosiaalisesta vastuusta.

– Tärkeimpänä vaakakupissa pitäisi painaa perusihmisoikeudet. Se, että alle 18-vuotiaat translapset ja -nuoret eivät Suomessa pääse prosessiin, jossa muutetaan sukupuolimerkintä lain edessä, on YK:nkin mukaan ihmisoikeusongelma.

 

Sumelius muistuttaa, että koko Turku Pridessa onkin kyse perusihmisoikeuksien toteutumisesta. Se on puoluepoliittisesti sitoutumaton tapahtuma, joka tänä vuonna juhlistaa erityisesti Priden 50-vuotista historiaa.

Pride sai alkunsa Stonewallin mellakoista New Yorkin Greenwich Villagessa. Homoyhteisö ryhtyi vastustamaan homoyhteisön suosimaa ravintolaa ratsanneita poliiseja. Päiväkausien mellakat synnyttivät homojen oikeuksia puolustavan liikkeen.

– Tämä on rauhanomainen mielenosoitus, jonka pääteemoina on Stonewall ja autonomia. Haluamme muistuttaa, että jokainen määrittää itse tilansa. Olemiseen tai rakastamiseen ei tarvitse pyytää lupaa, vaan kaikki saavat olla mitä ovat. Sitä on hyvä meidän kaikkien juhlia, Sumelius tiivistää Turku Priden hengen.

Turku Pride

Turku Pride-viikkoa vietetään 19.–25. elokuuta.

Mielenosoitus, puistojuhla ja iltabileet ovat lauantaina 24.8.

Mielenosoitus järjestäytyy kello 12 Vähätorilla ja lähtee liikkeelle kello 13.

Puistojuhlaa vietetään kello 14–16 Puolalanpuistossa.

Iltabileitä eli kulkueen ja puistojuhlan virallisia jatkoja juhlitaan kello 19–04 Saaristobaarissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Pride-marssi kuohuttaa Suomen lääkäreitä – Kokenut lääkäri pitää riskinä potilaille, nuori lääkäri vaatii mukaan tasa-arvomarssille9.8.2019 19.30
Harmaa sää ei hyydyttänyt Pride-tunnelmaa – Pääministeri Rinne mukana kulkueessa29.6.2019 12.48
Helsinki Pride -kulkueessa juhlii lauantaina myös pääministeri – "Ihmisoikeudet eivät ole mielipidekysymys"27.6.2019 20.00
It-yhtiö Tiedossa kiky-tunnit saa täyteen Pride-marssilla – ratkaisu herättää ristiriitaisia reaktioita3.5.2019 19.46

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat