Paikalliset

Turun vihreiden puheenjohtaja ei uskaltanut lähettää lapsiaan kouluun – "Ensin pitäisi palauttaa vanhempien luottamus kaupungin toimintaan"

Mari Kousa-Kuusisto päätti tiistai-illalla järjestetyn tilaisuuden jälkeen, ettei lähetä lapsiaan kouluun seuraavana aamuna.

Janne Koivisto

Kello on jo kahdeksan aamulla, mutta 3.-luokkalainen Viia on yhä kotona. 5.-luokkalainen Veeti lähti kouluun, mutta hän on siellä ainoastaan ulkoilutunnin ajan.

Koululaisten äiti Mari Kousa-Kuusisto kertoo, että hän oli tiistai-iltaan asti siinä uskossa, että lukuvuosi alkaisi keskiviikkoaamuna normaalisti.

Tilanne kuitenkin muuttui, kun Kousa-Kuusisto osallistui tiistai-iltana vanhempien järjestämään keskustelutilaisuuteen.

– Se oli sellainen farssi, että en ole koskaan ennen nähnyt niin huonosti valmistautuneita viranhaltijoita. Viranhaltijat sanoivat, että väistötila on turvallinen, mutta Raksystemsin rakennusterveysasiantuntija Aki Puhka sanoi, ettei tarvittavia tutkimuksia ole tehty. Ilmapiiri oli kovin hämmentävä, hän kuvailee.

–Ajattelin, että menen kuulemaan tosiasiat ja saan rauhan. Ei tullut mieleenkään, ettei lapsi menisi keskiviikkona kouluun.

 

Tilaisuuden jälkeen Kousa-Kuusisto ja lasten isä päättivät, etteivät he uskalla lähettää lapsiaan Sepänkatu 2:n tiloihin, jotka toimivat Puolalan koulun väistötiloina.

– Jos lähetän lapseni sinne ja hän saa loppuiäkseen sairauden, voinko elää ratkaisuni kanssa?

Tilaisuudessa kymmenet vanhemmat ilmoittivat, ettei heidän lapsensa mene keskiviikkona kouluun.

 

Kousa-Kuusisto seuraa väistötilakeskustelua paitsi äitinä myös poliitikkona. Hän on turkulainen varavaltuutettu ja Turun Vihreät ry:n puheenjohtaja.

Kousa-Kuusiston mielestä Turun kaupunki ja kaupungin viranhaltijat ovat tehneet asiassa monta virhettä.

– Vanhemmat kaipaisivat, että joku ottaisi asiasta vastuun ja tekisi päätöksen, että tila joko on turvallinen tai ei ole turvallinen. Tilaisuudessa viranhaltijat vain vierittivät vastuuta toisilleen.

– Kaupungin viestintä on ollut aika epäonnistunutta. Se ei ole lisännyt vanhempien luottamusta. Faktat pitäisi lyödä avoimesti ja laajasti tiskiin. Ei siihen riitä, että julkaistaan nettisivuilla joitakin raportteja.

– Koko prosessin ajan kaupunki on vähätellyt vanhempien huolta. Huolestuneet vanhemmat on leimattu hysteerisiksi. Kaupungin ja vanhempien välisen kommunikoinnin pitäisi olla kunnioittavaa.

Kousa-Kuusisto on huolissaan myös siitä, voivatko päättäjät luottaa heille annettuun tietoon.

– Haluaisin ajatella, että vanhemmilla ja kaupungilla on yhteinen halu varmistaa, että lapset voivat opiskella turvallisesti. Tiedän myös kuntatalouden realiteetit. Pelkkä sisäilmaepäily ei voi riittää tilan sulkemiseen, mutta tutkimusten pitää olla oikeasti riittäviä.

 

Miten tilanne oikein päättyy?

– Se on todella hyvä kysymys, Kousa-Kuusisto toteaa.

– Ensin pitäisi palauttaa vanhempien luottamus kaupungin toimintaan. Minä koen, että se tehtäisiin sillä, että koulun alkua siirrettäisiin tai oppilaat hajasijoitettaisiin muihin kouluihin, kunnes lisätutkimukset valmistuvat.

Kousa-Kuusiston mielestä oppilaiden hajasijoittaminen olisi paras vaihtoehto.

– Ymmärrän, että se on vaikea ratkaisu, mutta haluan uskoa, että se olisi oikea ratkaisu. Kyse on kuitenkin vain yhdestä lukukaudesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kasvatus- ja opetuslautakunta syrjässä Sepänkatu 2:n väistötilapäätöksestä15.8.2019 08.13
Sepänkatu 2:n tilanteesta infotilaisuus9.8.2019 15.16
Sepänkatu 2 koulukäyttöön mikrobilöydöksistä huolimatta7.8.2019 14.30
Lähes tuhat turkulaista oppilasta syksyllä väistötiloissa – syynä sisäilma ja peruskorjaukset25.7.2019 13.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat