Paikalliset

Turkulaisgynekologi: Ehkäisy ei ole rahasta kiinni

Anneli Kivijärvi ei usko, että maksuton ehkäisy laskee merkittävästi aborttien määrää Turussa.

Tomi Kangasniemi

Turku tarjoaa tästä syksystä alkaen alle 25-vuotiaille maksuttoman ehkäisyn. Gynekologi Anneli Kivijärvi ei päätöksestä innostu.

– Päätös on tehty, ja sen kanssa mennään, mutta en ole maksuttoman ehkäisyn kannalla.

Maksutonta ehkäisyä nuorille on otettu käyttöön eri kaupungeissa. Tarkoituksena on esimerkiksi saada aborttien määrää laskuun. Kivijärven mukaan rahanpuute ei kuitenkaan ole ehkäisyssä ongelma.

– Olen noin 250 naista lähettänyt vuodessa abortteihin, ja kaksi asiakasta on sanonut, ettei ehkäisyyn ole rahaa.

 

Kivijärvi muistuttaa, että Suomessa tehdään vuositasolla Pohjoismaista vähiten abortteja.

– Turussa määrä on ollut pitkään noin 450 vuodessa, vaikka olisi tehty mitä. Ehkä noin kymmenen vuoden kuluessa näemme, vähentyvätkö ne tällä päätöksellä.

Lisäpanostuksia ilmainen ehkäisy tulee Turulta joka tapauksessa vaatimaan. Henkilökuntaa tarvitaan lisää, ja ehkäisyneuvola muuttaa myös isompiin tiloihin.

– Jos ajatellaan, että opintorahaa leikattiin 70 euroa kuukaudessa, niin sillä nuori saisi kierukan ja paljon muutakin, heittää Kivijärvi esimerkkinä päätösten nurinkurisuudesta.

 

Kivijärven mukaan valistus ja puhuminen ovat edelleen parhaita keinoja ehkäistä abortteja. Hiljattain julkaistiin Väestöliiton kyselytutkimus, jonka mukaan viidennes kasiluokkalaisista on ollut yhdynnässä mutta joka kolmas ei käyttänyt tilanteessa kondomia. Kivijärven mukaan trendi on yhä sama kuin 1980-luvulla.

– Suomalaiset miehet kyllä käyttävät kondomia, mutta pojat eivät käytä, vaikka koululaiset saavat ilmaisia kondomeja. He eivät ehkä osaa tai jännittävät tai ovat kännissä.

Kivijärven muistuttaakin, että ei-toivotun raskauden voi ehkäistä myös jälkikäteen mutta suojaamattomasta yhdynnästä voi saada koko loppuelämän kiusaavan sukupuolitaudin.

edit 13.9. kello 11.19. Korjattu tieto, että Kivijärvi työskentelisi yhä Turun kaupungin palveluksessa

Maksuton ehkäisy

Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi osana vuoden 2019 talousarviota maksuttoman ehkäisyn tarjoamisen alle 25-vuotiaille syksystä 2019 alkaen.

Päätös tuo ehkäisyneuvolaan merkittävän lisäyksen asiakasmääriin.

Ehkäisyneuvola muuttaa nykyisistä toimitiloistaan Luolavuorentie 2:sta suurempiin tiloihin Hämeenkatu 10:een viimeistään 1. joulukuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Pohjoismaissa vähemmän teinisynnytyksiä ja -abortteja kuin muissa maissa – Taustalla ehkäisypillereiden ja kierukan suosio21.11.2018 17.20
Raskaana tupakointi luultuakin vaarallisempaa – näin vauvakuolleisuus kasvaa ja aivokalvontulehdusriski nousee26.4.2019 05.55
Turvaseksipartio jakaa ilmaisia kondomeja Turussa – kolme viidestä hiv-tartunnasta tulee ulkomailta8.11.2017 13.03

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat