Paikalliset

Teatteri vie lähelle ja kauas – Petri Uggeldahl kannustaa kaikkia teatterimatkailuun

Heinolan kesäteatterin Pokka pitää -esityksen Hyacinth Bucket (Jaana Saarinen) opastaa mielellään myös turkulaista teatterituristia pukeutumisessa. Kuinka se Petri onkaan lähtenyt teatteriin ilman rusettia?

Mervi Krusberg

Petri Uggeldahl on teatterimies henkeen ja vereen. Parhaimmillaan hän laskee käyneensä vuoden aikana katsomassa 105 eri näytelmää.

– Se oli Turun kulttuuripääkaupunkivuosi 2011. Kävin silloin katsomassa myös Turun Nuoren Teatterin hevimusikaalin 15 kertaa.

Uggeldahlin mukaan innostus teatteriin syntyi jo pikkulapsena, kun isoisä vei häntä katsomaan Turun kaupunginteatteriin Kolmea muskettisoturia ja Nalle Puhia.

Oikein kunnolla teatterikärpänen puraisi hänen päästyään armeijasta. Hän pääsi näyttelemään Samppalinnan kesäteatterin Jääkärin morsiameen. Sen jälkeen teatteriharrastus onkin ollut varsin aktiivista, ja teatteri on vienyt myös monille reissuille niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

– Keväällä aloitetaan aina Naantalin Emma-teatterista. Se on perinne. Sitten käydään Turun kesäteatterit Samppalinna ja Vartiovuori.

Myös muut alueen kesäteatterit tulee kierrettyä. Pienemmissäkin paikoissa on Uggeldahlin mukaan hienoa nähdä se into ja palo, jolla teatteria tehdään.

– Paimiossa on laadukas kesäteatteri, ja Mynämäen Laajoen kesäteatterin yönäytökset ovat vertaansa vaille, nostaa Uggeldahl esimerkkeinä.

 

Kesälomalla on aikaa, ja silloin Uggeldahl tekee kumppaninsa kanssa teatterimatkoja myös kauemmas. Uggeldahl nostaa esiin Suomenlinnan, missä on tullut nähtyä mitä erilaisempia juttuja. Myös Savonlinnan oopperajuhlia hän kehuu.

– Siellä pitäisi jokaisen käydä ainakin kerran elämässään. Kuluneen kesän ylivertainen yllätys oli Heinola. Siellä oli paitsi hyvä teatteriesitys - Pokka pitää - myös satsattu hienosti kesäteatteriin. Kokonainen kortteli palveli kulttuuria, ja tiet oli hyvin viitoitettu paikalle, Uggeldahl kehuu.

Kesäajan ulkopuolella Uggeldahl suosii luonnollisesti enemmän oman alueen teatteritarjontaa. Sitä Turussa riittää.

– Turun kaupunginteatterista on viime aikoina jäänyt mieleen montakin näytelmää, kuten Tom of Finland, Taru sormusten herrasta ja Don Juan, Uggeldahl luettelee.

Hän kiittelee myös sitä, että teatterilipulla saa Turussa ilmaisen Föli-kyydin. Näin voi tehdä pienimuotoista teatterimatkailua omassa kaupungissa.

Myös Linnateatteri saa Uggeldahlilta kehuja. Uuteen saliin Dominossa hän ei vielä ole päässyt tutustumaan, mutta suunnitelmissa se on. Myös Turun Nuoren Teatterin esitykset ovat aina Uggeldahlin syksyn agendalla.

 

Suomessa riittää hyviä teatterimatkailukohteita - etunenässä tietenkin isot kaupungit.

– Helsingin kaupunginteatterin Pieni merenneito näyttää ennakkokuvien perusteella huikealta. Siinä on myös turkulainen lavastaja Peter Ahlqvist. Kansallisteatterissa on myös aina kiva käydä. Tampereen työväenteatteri taas on ikään kuin kotiteatteri, kun siellä on monia kavereita näyttelijäpuolella. Ja myös Tampereen teatteri täytyy mainita.

Lahti, Seinäjoki, Pori, Jyväskylä, Oulu, Rauma ja Imatrakin ovat tulleet Uggeldahille tutuiksi.

Uggeldahl on tutustunut myös Viron teatteritarjontaan. Ystävä Andres Dvinjaninov on vienyt suomalaista kesäteatteria maahan. Virolaisten into kokeilla uusia paikkoja kerää Uggeldahlilta kehuja.

– Tykkään, kun teatteria viedään erikoisiin paikkoihin. Esimerkiksi Frankenstein esitettiin siellä vanhalla anatomianlaitoksella ja katsojat puettiin valkoisiin lääkärintakkeihin. Turussa hyvä esimerkki tästä on Ruissalon telakka, minne Linnateatteri toi tänä kesänä oman Hääfarssinsa esitykset.

Uggen vinkit teatterimatkailuun

1. Varaa liput ajoissa. Kun joku näytelmä saa hyvät arvostelut, se myydään nopeasti loppuun.

2. Valitse rohkeasti uusia paikkoja. Kun ei ole suuria ennakko-odotuksia, saa yleensä parhaat kiksit.

3. Tee teatterimatkasta elämys. Pysähdy kahville ennen esitystä tai illalliselle esityksen jälkeen.

4. Käsiohjelma kannattaa hankkia. Se taustoittaa usein hyvin itse esitystä.

5. Yhdistä pidemmälle suuntautuviin teatterireissuihin myös muuta, kuten kavereiden tai sukulaisten tapaamista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Turun kaupunginteatterille kolme uutta näyttelijää23.8.2019 10.10
Turkulainen yksityisetsivä valtaa Turun kesäteatterin syyskuussa8.8.2019 13.27
Turun ylioppilasteatterin Puskafarssi saa ensi-iltansa torstaina22.7.2019 13.12

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat