Paikalliset

Suomen koulutustaso laskee: Heikko luku- ja kirjoitustaito estää nuorten jatko-opinnot

Lauri Salovaaran haastattelussa turkulaisvaltuutetut Barbro Schauman (vas.), Janika Takatalo ja Niina Ratilainen.

Tomi Kangasniemi

Koulujen hyvinvointi oli puheenaiheena Opetusalan ammattijärjestön (OAJ) yleisötilaisuudessa torstaina Turun kävelykadulla. Esiin nousivat muun muassa koulujen sisäilmaongelmat.

Turkulaispäättäjät totesivat, että ne vievät esimerkiksi kasvatus- ja opetuslautakunnassa jo ison osan koko työajasta.

– Ongelma koskettaa kaikkia kuntia. Tämä on myös rahakysymys. Valtionosuuksia on käytössä, mutta niitä ei ole mennyt koulujen korjaamiseen, kaupunginvaltuutettu Janika Takatalo (kok.) harmitteli.

Valtuutettu Niina Ratilaisen (vihr.) mukaan kunnissa pitää kiinnittää enemmän huomiota rakentamiseen ja rakennusterveyden näkökulmaan.

– Tieto asioista on hajanaista, ja siitä on vaikea ottaa kiinni.Turkuunkin on palkattu sisäilmapäällikkö, joka vastaa kokonaisuudesta.

 

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) peräsi tilaisuudessa puuttumista nuorten lukutaidon heikkenemiseen. Ysiluokkalaisista 11 prosenttia lukee ja kirjoittaa niin huonosti, ettei selviä jatko-opinnoista. Tämä vaatii Elorannan mukaan paljon lisähuomiota. Hän vetoaa asiassa opettajiin, sillä kaikki lapset eivät saa kotona riittäävää mallia.

Eloranta muistutti, miten tärkeää on pidentää oppivelvollisuutta.

– Koulutustaso on Suomessa laskenut. Perusasteen käyneistä nuorista vain 41,6 prosenttia on työllistynyt, joten toisen asteen tutkinto on tosi tärkeä. Koulutus on paras keino estää nuorten syrjäytymistä.

 

Keskusteluja käytiin myös opettajien palkoista. Pitäisikö niitä nostaa, että opettajat pysyisivät paremmin alalla? Niina Ratilainen muistutti, että valtaosa kunnista on taloudellisesti varsin tiukoilla. Näin esimerkiksi Turussa on haettu palkkaukseen keskitettyjä ratkaisuja, mikä on tasavertaista myös opettajien kannalla.

Janika Takatalo totesi puolestaan, että hän uskoo asiassa markkinoiden voimaan. Helsingissä syntyi kohonneiden elinkustannusten myötä painetta nostaa palkkoja, ja näin myös tehtiin. Mikäli Turku ja Tampere kasvavat vauhdilla, saattaa sama olla edessä niissäkin.

Tapahtuma oli osa yhdeksättä kertaa järjestettävää OAJ On the Road -kiertuetta, joka tuo ajankohtaiset koulutuksen, kasvatuksen ja tutkimuksen puheenaiheet eri puolille Suomea ja kokoaa opettajat yhteen. OAJ järjestää On the Road -kiertueen yhdessä OAJ:n alueyhdistysten kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Etla: Suomen koulutustason lasku uhkaa jo talouskasvua – "70-luvun lopulla syntyneet uhkaavat jäädä korkeimmin koulutetuiksi"25.7.2019 14.34
Työelämässä vaatimukset kasvavat, mutta tekijöiden koulutus vähenee – liitto ärähtää: "Tilanne on hälyttävä"20.5.2019 14.40

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat