Paikalliset

Turussa panostetaan nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn – Kouluissa alkaa uusi kampanja

Kuvituskuva

Lotta Åberg

Turun kaupungin uusi Uskalla puhua -kampanja tavoitteena on tarjota apua ja tietoa erilaisiin elämäntilanteisiin entistä paremmin. Kampanjan tarkoituksena on, että palvelut ja nuoret kohtaavat, ja jokainen nuori tietäisi kaupungissa olevista nuorten palveluista. Kampanja alkaa tänään.

Opettajat kertovat kouluissa ja oppilaitoksissa nuorille avun- ja tuenpaikoista. Aiheesta keskustellaan myös koululuokissa. Nuorille kerrotaan, mitä apua Turussa saa mistäkin paikasta ja minkälaisissa käytännön tilanteissa palveluja voi ja tulee käyttää.

Syksyn ajan kestävä Uskalla puhua -kampanja on osa Turun kaupungin syrjäytymisen ehkäisemiseen panostavaa työtä. Tarkoituksena on rohkaista nuoria puhumaan asioistaan aikuisille.

Syrjäytymiseen liittyy usein avuttomuuden tunnetta, elämänhallinnan puutetta ja ulkopuolisuutta. Nuori ei jää syrjään, jos elämässä löytyy edes yksi aidosti välittävä ja läsnä oleva aikuinen.

Syrjäytymisen ehkäiseminen projektipäällikkö Mari Kontio painottaa, että palveluohjausta on tärkeä tehdä kaikissa mahdollisissa nuorille tarkoitetuissa paikoissa.

– Palveluohjauksen avulla varmistetaan, että nuori saa apua ajoissa. Tietoa tulisi jakaa, vaikka nuoret sanoisivat, etteivät he tarvitse tällaista tietoa, tai että he tietävät mistä apua tarvittaessa saa, kertoo Kontio.

Hänen mukaansa aikuisten tulisi ottaa nuorten kanssa erilaisia asioita puheeksi, vaikka se tuntuisi itsestä vaikealta tai epämukavalta.

– Aikuisen kiinnostus nuoren asioista voi olla todella merkittävä kokemus nuorelle siinä hetkessä, Kontio sanoo.

Nuorille on tarkoitettu esimerkiksi Ohjaamo, jossa alle 30-vuotiaat saavat apua ja henkilökohtaista neuvontaa moniin erilaisiin asioihin, kuten työpaikan tai opiskelupaikan löytämiseen, tukea ihmissuhteisiin ja vinkkejä harrastamiseen.

Etsivä nuorisotyö auttaa jos nuorilla on elämässään mitä tahansa asioita, joihin he kaipaavat muutosta tai apua. Toiminta on tarkoitettu 15-29-vuotiaille.

Sosiaaliasiamies edistää nuorten oikeuksien toteutumista ja toimii välittäjänä ongelmatilanteissa. Sosiaaliasiamies neuvoo sosiaalihuoltoon, nuoren asemaan ja oikeuksiin liittyvissä asioissa. Sosiaaliasiamies on puolueeton ja riippumaton neuvonantaja.

Mielenterveystalon nettipalvelusta saa tietoa mielenterveydestä, milloin on syytä hakea apua ja mistä apua saa. Kaikille avoinna olevasta Mielenterveystalosta löytää luotettavaa tietoa ja tukea nimettömästi. Nettisivuilla on nuorille oma osio.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat