Paikalliset

Turun peruskouluissa vaihtelevat käytännöt kännykän käytössä – Rehtori puhelinpankista: "Nuorilta yllättävä reaktio"

Kuvituskuva.

Arkisto / Sauvo Jylhä

Turun peruskouluissa on vaihtelevat käytännöt ja säännöt oppilaiden henkilökohtaisten puhelimien käytöstä.

 

Luostarivuoren yläkoulussa ryhdyttiin käyttämään kännykkäpankkia vuoden alusta. Oppitunnin alussa oppilaiden kännykät kerätään opetustilassa olevaan telineeseen. Oppilaat saavat käyttää puhelinta vapaasti välitunnilla.

– Tästä on tullut pelkästään positiivista palautetta. Nuorten kohdalla oli myös yllättävä reaktio: ei ollutkaan voimakasta oppositiota periaatetta vastaan. Uskon, että monet nuoretkin kokivat sen helpottavana, kun saa olla hetken aikaa ilman sitä, että somemaailma vyöryy päälle, sanoo Luostarivuoren yläkoulun rehtori Henri Littunen.

Aloite kännykkäpankin käytöstä lähti sekä huoltajilta että opettajilta.

Aiemmin Luostarivuoressa oli luottamusperiaate puhelimien suhteen eli luotettiin siihen, että nuoret eivät käytä henkilökohtaisia puhelimiaan oppitunneilla, mutta käytäntö ei ollut tarpeeksi toimiva.

 

Turun peruskouluissa 4.–6.-luokkalaisilla on oppimiskäyttöön tarkoitetut tablettitietokoneet ja 7.–9.-luokkalaisilla on kannettavat tietokoneet. Nuoremmilla oppilailla on myös tabletteja yhteiskäytössä. Päätelaitteet hankittiin porrastetusti, ja elokuusta alkaen ne ovat olleet kaikkien käytössä.

Opetussuunnitelmassa on, että opetuksessa pitää hyödyntää älylaitteita, muttei se kerro tarkkoja ohjeita esimerkiksi tuntimääristä.

Littunen kertoo, että koska oppilaat ovat saaneet henkilökohtaiset päätelaitteet käyttöön, enää ei ole ollut samanlaista tarvetta käyttää henkilökohtaisia puhelimia oppitunneilla esimerkiksi tiedonhakuun.

 

Luolavuoren koulun rehtori Anne Perjopuro kertoo, että Luolavuoressa oppilaiden puhelimien käyttö ei ole ollut erityisen häiritsevää.

Luolavuoren alakoululaisilla on kielletty kännykän käyttö myös välituntisin. Yläkoululaiset saavat käyttää puhelinta välituntisin tietyllä alueella. Oppitunneilla oppilaat voivat käyttää kännykkää opiskelussa opettajan ohjeiden mukaisesti.

Jos puhelimet aiheuttavat ongelmaa oppitunneilla, ne kerätään oppilaiden tekemään kännykkäparkkiin.

Perjopuro sanoo, ettei ole vastaanottanut kertaakaan puhelinta kansliaan asti häiritsevän käytön takia.

 

Vähä-Heikkilän alakoulussa on samankaltaiset käytännöt kuin Luolavuoressa. Puhelin pysyy poissa oppitunneilla ja välitunneilla.

– Kun tullaan koulun pihalle, puhelin sujahtaa reppuun, toteaa Vähä-Heikkilän rehtori Taru Pätäri.

Jos puhelimesta aiheutuu häiriötä, opettaja voi ottaa sen pöydälleen oppitunnin tai -päivän ajaksi.

Pätäri huomauttaa, että kun koulussa rajoitetaan puhelimien käyttöä, pyritään ehkäisemään myös laitteiden rikkoutumista ja kiusaamista.

Myös hänen mukaansa koulun päätelaitteiden käyttö on jossain määrin vähentänyt oppilaiden henkilökohtaisen puhelimen käyttöä.

Perusopetuslaki

Oppilaiden omaisuus

Pykälässä 36 on säädetty, että rehtorilla tai koulun opettajalla on oikeus työpäivän aikana ottaa haltuunsa oppilaalta kielletty esine tai aine tai sellainen esine tai aine, jolla oppilas häiritsee opetusta tai oppimista.

Jos oppilas koettaa vastarintaa tekemällä välttää esineen haltuun ottamisen, rehtorilla tai koulun opettajalla on oikeus käyttää välttämättömiä voimakeinoja.

Toimenpiteillä ei saa puuttua oppilaan henkilökohtaiseen koskemattomuuteen ja yksityisyyteen enempää kuin on välttämätöntä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Koululaiset voivat osallistua Turussa perjantaiseen ilmastolakkoon huoltajan luvalla23.9.2019 14.05
Turussa panostetaan nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn – Kouluissa alkaa uusi kampanja16.9.2019 10.12
Suomen koulutustaso laskee: Heikko luku- ja kirjoitustaito estää nuorten jatko-opinnot15.9.2019 07.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat