Paikalliset

Hansan Food Courtiin avautuu uusi kahvila – työllistää yli 20 nuorta

Uusi kahvila avautuu maanantaina.

Ihme ja Kumma

Salosta lähtöisin oleva yhdistys Ihme ja Kumma laajentaa toimintaansa Turkuun. Pannukahvila Ihme & Kumma avaa ovensa maanantaina 7. lokakuuta Hansakorttelin Food Courtissa ja työllistää yli 20 nuorta.

Hansakorttelin uusi Pannukahvila Ihme ja Kumma tarjoaa kahvin ja teen kylkeen itsevalmistettuja leivonnaisia, kuten pullaa ja kakkuja. Kahvilan pyörittämisestä vastaavat ammattitutkinnon suorittaneet erityisnuoret, joilla on kyky ja halu työllistyä. Pannukahvila on kahden yhdistyksen, Ihme ja Kumma Tuki ry:n ja Ihme ja Kumma Turku ry:n, yhteisponnistus.

– Ihme & Kumma -yhdistyksen tavoitteena on auttaa erityisnuoria työllistymään avoimille työmarkkinoille. Olemme myös onnistuneet tehtävässämme, sillä kaudella 2018–19 löysimme lähes joka toiselle toiminnassa mukana olleelle nuorelle työpaikan tai opiskelupaikan, kertoo yhdistysten puheenjohtaja Jorma Nurminen.

 

Päätös Hansakorttelin kahvilan avaamisesta tehtiin nopeasti, kun yhdistys ei saanutkaan ajoissa käyttöönsä toista, jo vuokrattua tilaa. Yhdistys oli ehtinyt rekrytoida 14 työntekijää, jotka odottivat innoissaan työhön pääsyä.

– Kun Ihme ja Kummasta oltiin meihin yhteydessä, tartuimme heti yhteistyöhön. Meillä oli kahvilatila vapaana Kultatalon Food Courtissa, ja olimme jo aiemmin pohtineet sen ympärille projektia, jossa voitaisiin aktivoida turkulaisia järjestöjä sekä yhdistyksiä Pop Up -kahvilatoimintaan Hansakorttelissa. Asiat etenivät nopeasti ja nyt pääsemme avaamaan Suomen suurimman erityisnuoria työllistävän kahvilan, Hansakorttelin kauppakeskusjohtaja Timo Palviainen sanoo.

Ihme ja Kumma on rekrytoinut Hansakorttelin kahvilaansa yli 20 erityisnuorta.

– Olemme saaneet todella paljon työhakemuksia. Me emme kysy kenenkään diagnoosia, vaan olemme kiinnostuneita henkilön taidoista ja unelmista, Nurminen sanoo.

 

Turussa Ihme ja Kumma on rakentanut työllistymisohjelman yhteistyössä RASEKON, Spesian ja Salon Ammattiopiston erityisoppilaitosten kanssa. Rekrytoidut nuoret voivat suorittaa työn ohella ammatillisia näyttöjä.

– Ennen kahvilatyöskentelyä nuoret suorittavat koulutusosion, jonka jälkeen he pääsevät soveltamaan oppeja käytäntöön Hansakorttelissa. Kahvilassa he tarjoilevat, valmistelevat annoksia, leipovat ja siivoavat. Myös sosiaalinen media ja markkinointi työllistävät parisen nuorta, Nurminen sanoo.

Asiakaspalvelun ja kahvilatyöskentelyn lisäksi nuoret saavat yhteiskunnallista koulutusta ja tietoa muun muassa yrittämiseen liittyvistä veroista, vakuutuksista ja kannattavuuslaskennasta kuin myös ammattiliitoista ja työehtosopimuksista.

 

Hansakorttelin kahvilassa noudatetaan kestävän kehityksen periaatteita. Koneet, kalusteet ja sisustus toteutetaan pääosin kierrätysmateriaalein. Lisäksi nuoret pyrkivät minimoimaan ruokahävikin.

– Tästä tulee ihana kahvila ja on kiva olla mukana perustamassa tätä. Tämä työ merkitsee minulle tosi paljon iloa, sillä olen tosi onnellinen, että sain töitä ja myös ylpeä koko meidän ryhmästä, kahvilassa työskentelevä Henna Salmi sanoo.

Pannukahvila Ihme & Kumma palvelee Hansakorttelin aukioloaikojen mukaisesti viikon jokaisena päivänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat