Paikalliset

Turussakin tanssitaan Harlemista lähtöisin olevaa voguing-tanssia – otimme selvää, mitä ihmettä se on

Lotta Lähteenmäki poseeraa mallimaisesti, mikä on tärkeä osa voguingia.

Saramaria Vuori

Voguing on tanssia, jossa otetaan vaikutteita mallien poseerauksista ja kävelyistä.

Tanssi on saanut näkyvyyttä Madonnan musiikkivideolla Vogue vuonna 1990 ja artistin kiertueellaan samana vuonna.

Myös dokumentti Paris is burning (1990) ja sarja Pose (2018) ovat lisänneet tietoisuutta tanssin olemassa olosta. Tästä huolimatta voguing on yhä monelle uusi ja vieras asia.

Mitä voguing oikeastaan on?

– Voguing-tyylejä on useita ja kullakin tyylillä on omat tyypilliset tekniikkansa ja liikekielensä, kertoo tanssija ja tanssinopettaja Lotta Lähteenmäki.

Esimerkiksi old way sisältää erilaisia pyörähdyksiä, marsseja, käsiliikkeitä, iskuja, dippejä sekä lattialla tehtäviä liikkeitä.

New way korostaa käsien tarkkoja ja sulavia linjoja sekä käyttää enemmän notkeutta.

Lisäksi on femme, jossa korostetaan naisellisuutta ja pehmeyttä.

Lähteenmäki kuvailee tanssia virtaavaksi, avokkaaksi, mallimaiseksi ja pehmeäksi.

– Tärkeintä voguingissa on itsevarma asenne, Lähteenmäki toteaa.

Tanssin ohella voguing on myös alakulttuuri. Se on lähtöisin Yhdysvalloista, New Yorkin Harlemista 1970-luvulta.

Alun perin voguingia tanssivat lähinnä mustat ja latinot lhbt-yhteisön jäsenet. Silloin vähemmistöjen edustajiin suhtauduttiin vielä yleisesti syrjivästi.

– Vogue ballit olivat areenoita, ikään kuin turvasatamia, joissa sai olla vapaasti sitä, mitä on, seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoleen tai ihonväriin katsomatta, Lähteenmäki sanoo.

Ball on voguing-tapahtuma, jossa kisataan eri kategorioissa. Balliin osallistutaan perheen tapaisina house-ryhminä. Houseihin on kuulunut myös kodeistaan häädettyjä nuoria. Lähteenmäki painottaa, että on tärkeää muistaa voguingin alkuperä.

Suomessa on pieni, mutta aktiivinen voguing-kulttuuri. Kansainvälisiin houseihin kuuluvia tanssijoita ja opettajia on useita Suomessa. He osallistuvat aktiivisesti balleihin, sekä kotimaassa että ulkomailla.

Suomessa järjestetään vuosittain useita erikokoisia vogue balleja. Niitä käy tuomaroimassa myös ulkomaalaisia opettajia. Lisäksi voguing on löytänyt tiensä street SM-kisoihin. Voguing-ryhmät ovat menestyneet muun muassa muodostelma ja showcase kategorioissa.

Turussa on mahdollista kokeilla voguingia esimerkiksi workshopeissa tai lähtemällä tanssitunnille. Voguingia voi kokeilla Turussa Dance Studio Funkyssa ja Tanssistudio Flamassa.

Jutun kirjoittaja Saramaria Vuori on Turun klassillisen lukion opiskelija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat