Paikalliset

Maidontuottaja ilmastokeskustelusta: ”Ruoantuottajia lyödään isolla halolla päähän”

Arkisto / Ari Peltonen

Vehmaalaista maidontuottaja Juha-Matti Suomista masentaa nykyinen keskusteluilmapiiri. Hänen mukaansa ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvä keskustelu keskittyy mediassa liikaa suomalaiseen ruoantuotantoon.

– Meitä lyödään laidasta laitaan isolla halolla päähän. On kansainvälisiä tutkimustuloksia, jotka tuodaan sellaisinaan tänne, vaikka Suomessa ei nautakarjan ruokinnassa käytetä soijaa eikä täällä ole pulaa vedestä. Ihmetyttää muutenkin, että fokus tuntuu olevan ruoantuotannossa, vaikka sen hiilijalanjäki on 20 prosenttia.

Suomisen mukaan olisikin aiheellista muistaa muusta toiminnasta, kuten lämmityksestä, liikkumisesta ja energiatuotannosta syntyvän päästöjä. Sitä hän ei kiistä, etteikö maataloudestakin päädy ravinteita vesistöihin ja kotieläintuotannosta synny metaanikaasuja.

– Mutta siitä ei puhuta, että jos ruoantuotannon hiilijalanjälki on se 20 prosenttia, niin kuinka paljon metsä ja pellot sitovat hiiltä. Nautakarjantuotanto Suomessa on erittäin nurmivaltaista, ja vihreä pelto sitoo hiiltä, hän toteaa.

 

Suomisen mukaan hän ei halua puuttua siihen, mitä suomalaiset suuhunsa laittavat, mutta toiveissa on, että suosittaisiin kotimaista ruokaa. Siitä ainakin tiedetään, miten se on tuotettu.

Suominen muistuttaa kotimaisen ruoan myös työllistävän - Varsinais-Suomessakin on vahvaa ruokateollisuutta.

– Meillä 60 prosenttia nautojen ruoasta on nurmea ja säilörehua. Loput on sitten viljaa, rypsiä ja kivennäisiä. Hieman annetaan lisäksi teollista rehua, joka sekin on kotimaista. Jos nautoja ruokittaisi pelkällä nurmella ja säilörehulla, se tuplaisi hinnat, hän muistuttaa.

Hintojen noususta taas aiheutuisi entistä vaikeampi kilpailutilanne suhteessa ulkomaalta tuotuun lihaan.

– Aika pitkälti se on ulkolainen halpaliha, joka pitää kotimaisen lihan hinnan alhaalla. Kauppa ei tässä oikein anna pelimerkkejä suomalaisille tuottajille tai jalostajille.

Kotimaista ruokaa joka tapauksessa arvostetaan, ja sen arvoa pyritään Suomisen mukaan jatkuvasti myös nostamaan erilaisilla kuluttajatapahtumilla. Tätä tukemaan kaivattaisiin myönteisempää ilmapiiriä tuottajia kohtaan.

– Tuntuu, että teet sitä tai tätä niin maanviljelijät syytetään helposti. Tällä hetkellä touhu on aika ahdistavaa. Yksittäisenä viljelijänä ja ruoantuottajana sitä toivoisi, ettei aina vain syyllistettäisi, hän tiivistää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Hese Salmela: Raha ratkaisee ilmastoteot19.2.2019 15.00
Heikki Salmela: Lihan hinta on vääristynyt – pitäisi verottaa ympäristövaikutusten mukaan29.9.2019 07.00
Tutkijoiden raju ehdotus: Lihatarjouksista pitää luopua26.9.2019 19.15
Liki puolet haluaa liha- ja maitoveron, 40 prosenttia vähentänyt lentämistä ja jopa kolmasosa valmis kieltämään bensa-autot – ministeriöiden uusi kysely julki18.3.2019 10.56

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat