Paikalliset

Asperger ei estä Mariaa pyörittämästä omaa yritystä: "Aiempi diagnoosi olisi helpottanut"

Johanna Vuorenmaa (vas.) ja Maria Tahvanainen viihtyvät hyvin työparina.

Tomi Kangasniemi

Turkulaisyrittäjä Maria Tahvanaisella on asperger, ja se näkyy arjessa monella eri tavalla. Etenkin sosiaaliset tilanteet kuormittavat häntä.

– Läheisillä on sopeutumista, kun en aina ymmärrä, mistä he puhuvat. Välillä tulee myös sammakoita suusta, ja puheeni on töksähtelevää. Asperger näkyy myös pakko-oireisuutena, ja omat erityiset mielenkiinnon kohteet vievät aikani, hän kuvailee.

Asperger on näkynyt Tahvanaisella myös niin, että jos säännöt vaikka työyhteisössä ovat tuntuneet ristiriitaisilta, hän on luonut omat sääntönsä. Monesti Tahvanainen on miettinyt, että elämä olisi ollut paljon helpompaa, jos hän olisi saanut diagnoosin jo lapsena.

– Sain diagnoosin vasta aikuisässä, kun lähdin sitä itse hakemaan. Kouluaikana oli kiusaamista, ja olisi helpottanut, jos olisin tiennyt tämän aiemmin.

 

Tahvanainen kertoo, että asiat saivat hyvän käänteen 19-vuotiaana. Nuorella naisella oli omat vahvat näkemyksensä maailman menosta, ja hänestä tuntui, että Suomessa kaikki tehdään väärin.

– Suutuin ja muutin Italiaan. Kun Suomessa oli tuntunut, että teki mitä vaan, niin minua ei hyväksytty. Italiassa taas tunsin itseni hyväksytyksi, ja siellä oli hyvä olla. Ihmiset olivat iloisia ja juttelivat toisilleen.

Tahvanainen myös tajusi, että jos hän ei luo työuraansa jollain erityismielenkiintonsa alalla, se tulee haittamaan hänen elämäänsä. Erityismielenkiinnon kohteeksi nousi neuropsykiatria.

– Sitä olen opiskellut, ja minulla on paljon muutakin koulutusta. Joka ikisestä koulutuksesta on ollut myös hyötyä.

Nyt Tahvanainen on pari vuotta pyörittänyt omaa yritystään Kotipalvelu Nemiä. Viiden hengen firma tarjoaa kotipalvelua neuropsykiatrisille asiakkaille sekä ohjausta ja valmennusta työhyvinvoinnin lisäämiseksi.

– Olen aiemmin työskennellyt tutkimusyksikössä, mutta tässä mennään asiakkaiden kotiin. Heidän ei tarvitse miettiä, mihin pitää mennä ja katsoa bussiaikatauluja.

 

Oman yrityksen pyörittämisen lisäksi Tahvanaisella riittää myös kotona touhua. Hänellä on kolme lasta, iältään 6, 9 ja 15.

– Keskimmäisellä lapsellani on tourette, asperger ja adhd. Se tuo haastavia tilanteita. Eskarissa hänellä oli tosi paljon vaikeuksia ja hänestä sanottiin, että onpas kuriton tyttö.

Kun lapsi sai diagnoosin, tilanne parani.

– Nyt hänen on hyvä olla. Hän pärjää koulussa ja saa kuntoutusta ja tarvitsemansa tuen.

Mutta miten yrityksen pyörittäminen sitten sujuu aspergerin kanssa? Nemin myyntipäällikkö Johanna Vuorenmaan mukaan hyvin.

– Minulla ei aiemmin ollut aspergerista kokemusta, mutta Marian kanssa on kiva tehdä töitä. Välillä loukkaannun, koska hän on tottunut sanomaan asiat suoraan. Mutta niin myös minä voin olla suorempi hänelle, ja se säästää paljon aikaa ja vaivaa. Voin myös tuoda omaa näkökantaani ja osaamistani enemmän esille. Mariaan voi luottaa, että hän on asialleen omistautunut ja olen itse samanlainen, hän kiteyttää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Setämies, ärsyttävätkö ilmastolakkoilijat sinua? – Asiantuntijat kertovat, miksi Greta Thunberg ja Turun lakkoilevat nuoret vihastuttavat28.9.2019 07.00
Autismikirjon ihmisille julkiset paikat saattavat laukaista stressireaktion – Hiljaisista huoneista apua aistikuorman tasaamiseen2.4.2018 10.36
Uutta tutkimustietoa: Autismi yhteydessä perheenjäsenten psykiatrisiin häiriöihin7.10.2016 10.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat