Paikalliset

Turkulaisen kiekkoasiantuntija Juhani Tamminen: Näin TPS selviää kriisistään

Juhani Tamminen kertoo TPS:n konttaamisen syyt ja keinot selviytyä kriiistä.

Teemu Nurmi

Turun Palloseuran kiekkomiehistö kyntää Liigan pohjalla ja oire suuremmastakin kriisistä näkyi siinä, että urheilutoimenjohtaja Antero Niittymäki erosi tehtävästään viime viikonloppuna. Turkulaisen kiekkoasiantuntija Juhani Tamminen toteaa Niittymäen lähdön jälkeen paineiden olevan entistä kovemmin päävalmentaja Kalle Kaskisen päällä.

– Kaskisen pitää saada valmennustiimistään enemmän irti ja jos Kaskinen kokee tarvitsevansa uusia pelaajavahvistuksia, hänen pitää olla jatkuvassa kontaktissa seurajohtoon ja ajaa toiveensa läpi, "Tami" sanoo.

Hän muistuttaa, että TPS:n kaltainen kiekko-organisaatio henkilöityy neljän työtehtävän hoitajaan: hallituksen puheenjohtajaan, toimitusjohtajaan, urheilutoimenjohtajaan ja päävalmentajaan. Tätä taustaa vasten seuran kauden aloitus on ollut katastrofi.

 

Syyt ovat helposti nähtävissä. Jääkiekossa on kaukalossa menestymisen kannalta muutama merkittävä osa-alue, joissa onnistuminen tai epäonnistuminen näkyy tilastojen kautta.

– Maalivahtipeli, josta vastaavat valmentaja Fredrik Norrena ja maalivahdit Rasmus Tirronen ja Julius Pohjanoksa, ei ole onnistunut. 

– Erikoistilanteita eli ali- ja ylivoimaa ei ole harjoiteltu tarpeeksi eikä niihin ole löytynyt toimivia koostumuksia.

– TPS:lla ei ole poikkeuksellisiin yksilöratkaisuihin kykenevää pelaajaa, jollainen Kaapo Kakko oli viime kaudella.

– Kun Jonne Virtanen lähti joukkueesta, TPS:sta tuli joukkue, jota vastustajat taklaavat enemmän ja menevät hanakammin kaksinkamppailuihin, koska TPS:lla ei ole pelaajaa, jonka fyysisyyttä vastustajat kunnioittaisivat tai jopa pelkäisivät. Ihmettelen, että sellaista ei hankittu Virtasen tilalle, Juhani Tamminen linjaa teesinsä.

 

Myös rekrytointi eli kiekkokielellä scouting on hoidettu vaatimattomasti etenkin ulkomaalaisten suhteen. Samalla seura on ottanut kovia riskejä. Yksi niistä on tapaus Lauri Korpikoski. Turkulaislähtöiselle tähdelle sorvattiin kuuden vuoden sopimus keväällä 2018. Hänellä oli alla loukkaantumisia ja viime vuonna Korpikoskella todella vakava suolistosairaus, joka piti hänet lähes koko kauden poissa kokoonpanosta. Mies hoitaa nyt TPS:n kapteenin tehtäviä.

– Korpikoskelle olisi pitänyt reilusti aikaa päästä täyteen kuntoon ennen kuin hänen ylleen lyödään vielä kapteenin raskaat velvollisuudet päälle. Se oli virhearviointi ja näkyy nyt Korpikosken pelaamisessa.

 

Tamminen sanoo, että TPS:n onneksi kausi on pitkä ja aikaa kääntää kurssi on reilusti. Jos joukkue voittaisi esimerkiksi viisi peliä putkeen, se saisi siitä niin kovan vauhdin loppukauteen, että kaikki olisi sen jälkeen mahdollista.

– Samanlaisia ongelmia kuin TPS:lla on kaikilla muilla joukkueilla paitsi Tapparalla. Kun joukkueet pelaavat vielä hyvin paljon "ristiin", on kärkipaikkojenkin tavoittaminen mahdollista pitkällä aikavälillä.

Kalliosta seuraava urheilutoimenjohtaja?

HC TPS:n pelaajatarkkailija Tomi Kallio, valmennuspäällikkö Mika Suoraniemi sekä toimitusjohtaja Santtu Jokinen muodostavat työryhmän, joka hoitaa toistaiseksi urheilutoimen tehtäviä.

– Urheilutoimenjohtajan rekrytointi on käynnistetty ja olemme päässeet hyvään vauhtiin. Päävastuu rekrytointiprosessin johtamisesta on hallituksemme jäsenellä Erkka Westerlundilla, toimitusjohtaja Jokinen kertoo seuran tiedotteessa.

Juhani Tamminen näkee ykkösvaihtoehtona huikean pelaajauransa kevääseen 2018 lopettaneen Tomi Kallion, jos mies itse on kiinnostunut urheilutoimenjohtajan tehtävästä.

– Kallio on luonnollisin vaihtoehto. Hän on tehnyt scoutin hommia jo vuoden verran. Nyt voisi olla oikea hetki pukeutua astetta suurempaan klubitakkiin.

– Kallion oleminen TPS:n organisaatiossa on seuran kannalta erittäin merkittävää. Jos niin kunnianhimoinen ihminen kuin Tomi Kallio tulee hoitamaan urheilutoimenjohtajan työtä niin TPS:n kurssi kääntyy oikeaan suuntaan ennemmin tai myöhemmin. Jos Kallio on yhteydessä huippupelaajiin niin ne kyllä haluavat tulla pelaamaan Palloseuraan, Tamminen sanoo.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat