Paikalliset

JHL ryhtyy työtaisteluun Arkeaa vastaan: Lakko alkaa huomenna

JHL aloittaa lakon vastatoimena Arkean säästöpäätökselle, kertoo liiton tiedote. Kolme päivää kestävä lakko alkaa huomenna, ja se koskee kaikkia JHL:n jäsenten Arkeassa tekemiä töitä.

JHL ja Arkea neuvottelivat yhtiön työehdoista, mutta eivät päässeet yhteisymmärrykseen, joten neuvottelut katkesivat. JHL kertoo, ettei voi suostua ehtoihin, joita Arkea esitti neuvotteluissa, joten liitto ei enää näe muuta vaihtoehtoa kuin aloittaa lakko.

Työtaistelu koskee kaikkea työtä, jota JHL:n jäsenet tekevät Arkeassa. Lakon alaisesta työstä pidättäytyvät myös kaikki JHL:n jäsenet, jotka työskentelevät Turun kaupungin tai Turun kaupungin omistamien yhtiöiden palveluksessa. Lakkoa rajataan niin, että se ei vaaranna kenenkään henkeä, turvallisuutta tai omaisuutta.

Lakko näkyy esimerkiksi päiväkotien ja koulujen ruokailuissa, koska Arkea toimittaa ateriat Turun kaupungin päivähoitoyksiköihin, perus- ja ammattikouluihin ja lukioihin.

JHL:ään kuuluvat työntekijät eivät tee vuoroja, jotka alkavat keskiviikkona 6. marraskuuta, torstaina 7. marraskuuta tai perjantaina 8. marraskuuta.

– Ammattiliiton tärkein tehtävä on puolustaa jäsenten työehtoja. Meidän pitää huolehtia siitä, että työstä saatava palkka riittää kunnolliseen elämään. Arkea pitää kynsin ja hampain kiinni työntekijöitä kurittavasta sopimushoppailusta. On äärimmäisen ikävää, että turkulaiset joutuvat nyt kiistan sijaiskärsijöiksi, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine alleviivaa tiedotteessa.

JHL:n mukaan työehtosopimusten muuttaminen tiputtaisi pienipalkkaisten työntekijöiden kokonaisansioita noin 15–30 prosenttia.

– Arkea perustelee työehtosopimuksen vaihtamista sillä, että yhtiön talous ei tänä vuonna ole ollut tavoitteiden mukainen. Yhtiö kuitenkin ennustaa tekevänsä tänäkin vuonna voittoa. Arkea on tehnyt miljoonaluokan voittoa vuodesta 2012 lähtien, liiton tiedotteessa kerrotaan.

JHL korostaa, että liitto on valmis jatkamaan ja laajentamaan työtaisteluita, jos Arkea ei peru päätöksiään työehtojen heikentämisistä. Ammattiliitto muistuttaa, että Arkea on rikkonut lakia, kun se päätti vaihtaa työehtosopimusta ennen kuin asia käsiteltiin YT-neuvotteluissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat