Ruoka

Mehevä ja täyteläinen kakku ansaitsee paraatipaikan juhlapäivän kahvipöydässä – testaa nämä ihanat reseptit

Jarno Artika

Kuivakakku on termi, joka ei tee monellekaan luokkaan kuuluvalle leivonnaiselle oikeutta.

Sanasta tulee ensimmäisenä mieleen käsiin mureneva ja kitalakeen takertuva kakkuviipale, vaikka kuivakakkujen joukkoon mahtuu myös meheviä ja täyteläisiä vaihtoehtoja.

Kuivakakkupohjaa voi myös tuunata hivenen juhlavammaksi kostuttamalla, kuorruttamalla ja jopa laittamalla väliin jonkinlaisen täytteen.

Kahvipöytään sopii esimerkiksi vaniljakiisselillä täytetty ja pistaasirouheella kuorrutettu kakku. Tuliaisiksi tai vaikkapa joululahjaksi sopii mehevän suklainen perinteinen kuivakakku, jonka taikinaan upotetaan niin suklaahippuja kuin pähkinärouhettakin.

Jos vieraat yllättävät, banaanileipä on nopeasti valmistuva vaihtoehto kahvipöytään. Aineetkin siihen löytyvät useimmiten kotoa valmiina. Banaanileivänkään nimi ei tee herkulle oikeutta, sillä todellisuudessa kyse on kosteasta ja täyteläisestä kakusta eikä suinkaan leivästä.

Pistaasi-vaniljakakku

noin 10 annosta

Taikina:

  • 3 kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 150 g voita sulatettuna ja jäähdytettynä
  • Täyte:
  • 2 dl täysmaitoa
  • 1,5 dl kermaa
  • 2 kananmunan keltuaista
  • 1 rkl maizenajauhoja
  • 1 rkl vaniljasokeria

 

Kuorrute:

  • 2 dl kermaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 rkl tummaa siirappia
  • 1 rkl voita
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 dl pistaasipähkinärouhetta

1. Vatkaa kananmunat kuohkeiksi. Lisää joukkoon sokeri ja jatka vatkaamista, kunnes se on liuennut muniin.

2. Sekoita keskenään leivinjauhe ja vehnäjauhot ja lisää ne muna-sokerivaahtoon.

3. Sekoita taikinaan jäähtynyt voisula ja kaada taikina voideltuun ja leivitettyyn irtopohjavuokaan.

4. Paista noin 30 minuuttia 175 asteessa ja kumoa jäähtymään.

5. Valmista täyte vatkaamalla kaikki aineet sekaisin pinnoitetussa kattilassa. Kuumenna seosta koko ajan hämmentäen, kunnes täyte paksuuntuu jämäkäksi kiisseliksi. Anna jäähtyä.

6. Halkaise jäähtynyt kakku ja levitä jäähtynyt vaniljakiisseli väliin.

7. Sekoita pinnoitetussa kattilassa kuorrutteeseen tuleva kerma, sokeri ja siirappi. Keitä noin viisi minuuttia, kunnes seos paksuuntuu. Lisää joukkoon voi ja vaniljasokeri. Anna kuorrutteen jäähtyä hetki ja levitä kakun pinnalle veitsen avulla. Ripottele lopuksi pinnalle pistaasirouhe ja anna tekeytyä jääkaapissa yön yli.

Tosisuklainen kakku

noin 12 annosta

  • 3 dl sokeria
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 3 rkl vaniljasokeria
  • 1 dl kaakaojauhetta
  • 2 dl suklaahippuja
  • 1 dl saksanpähkinärouhetta
  • 2 kananmunaa
  • 0,75 dl maitoa
  • 1 dl mansikanmakuista tomusokeria
  • 1 rkl vettä
  • 30 g rouhittua tummaa suklaat

 

1. Sekoita keskenään sokeri, vehnäjauho, leivinjauhe, vaniljasokeri, kaakaojauhe, suklaahiput ja saksanpähkinärouhe.

2. Sekoita keskenään kananmunat ja maito ja lisää kuivien aineiden joukkoon.

3. Lusikoi taikina voideltuun ja jauhotettuun, litran vetoiseen kakkuvuokaan.

4. Paista 150 asteessa noin tunti. Anna jäähtyä vuoassa ennen kakun kumoamista.

5. Sekoita kulhossa tomusokeri ja vesi keskenään ja valuta kuorrute jäähtyneen kakkupohjan päälle lusikalla.

6. Ripottele pinnalle rouhittu tumma suklaa.

Banaanileipä

noin 10 annosta

Taikina:

  • 3 kypsää banaania
  • 1,5 dl sokeria
  • 100 g voita sulatettuna
  • 1 kananmuna
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 2 tl kanelia
  • 1 tl kardemummaa
  • 2 tl vaniljasokeria

Päälle:

  • 1 banaani
  • 2 rkl hunajaa

 

1. Muussaa kolme banaania haarukalla kulhossa. Lisää joukkoon sokeri, kananmuna ja jäähtynyt voisula.

2. Sekoita keskenään toisessa kulhossa kuivat aineet ja lisää ne banaaniseoksen joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi.

3. Kaada taikina litran vetoiseen, leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan.

4. Viipaloi yksi banaani pitkittäin siivuiksi ja asettele kakkutaikinan päälle.

5. Levitä päälle hunaja. Paista banaanileipää 150 asteessa 50 minuuttia.

 

Teksti: Anna Sievälä, kuvat: Jarno Artika

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Alaston kakku ei ole enää täysin naku – näin tuunaat juhlapöydän trendikkään herkun, katso myös muhevan suklaakakun resepti15.6.2019 09.10
Mitä olisikaan joulu ilman mausteisia piparkakkuja tai joulupuuro ilman kanelia? – Tuttu mauste on hyväksi myös terveydelle2.12.2018 08.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat