Paikalliset

Perussuomalaisten aloite: Kansanryhmää vastaan kiihottamisen tunnusmerkistöä muutettava – turvaisi sananvapauden

Arkisto

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on tänään jättänyt lakialoitteen, jolla pyritään muuttamaan rikoslaissa rangaistavaksi säädetyn kansanryhmää vastaan kiihottamisen tunnusmerkistö.

Lakialoitteessa esitetään rikoslain kiihottamispykälän muuttamista siten, että rangaistavaksi jäävät ainoastaan rikoksella uhkaaminen ja rikokseen yllyttäminen. Lisäksi aloitteessa esitetään, ettei rangaistusvastuu enää jatkossa koske tiedon tai mielipiteiden julkaisemista ja näkyvillä pitämistä.

Perussuomalaisten kansanedustajien mielestä lainmuutos on välttämätön sananvapauden turvaamiseksi Suomessa. Eduskuntaryhmä katsoo lain nykyisen muotoilun olevan niin väljä, että se käytännössä johtaa eri vähemmistöryhmiä koskevan tiedon ja mielipiteiden ilmaisussa ennakko- ja itsesensuuriin. Laissa puhutaan solvaamisesta ja panettelusta, mutta niitä ei ole määritelty. Perussuomalaisten mielestä tämä ongelma mahdollistaa mielivaltaiset ja keskenään ristiriitaiset tulkinnat.

– Voimassa oleva kielto kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on liian tulkinnanvarainen pykälä. Ihmisten on voitava esimerkiksi kirjoja ja tilastoja siteeratessaan tietää, onko teko rangaistava vai ei, linjaa Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja, lakimieskansanedustaja Ville Tavio.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat