Paikalliset

Turkulainen muumimuki-bisnes kasvaa vauhdilla – Kallein myyty muki maksoi liki 10 000 euroa

Joonas Veikkola (vas.) ja Rasmus Rantanen perustivat muutama vuosi sitten kauppapaikan muumimukeille.

Joel Forsman

Muumimukit ovat hittituote. Ne ovat niin kysyttyjä, että pelkästään niitä myymällä elätetään kaksi ja puoli turkulaista. Portsassa sijaitsevassa puutalossa suhtaudutaan asiaan vieläkin hieman ihmetellen. Joonas Veikkola ja Rasmus Rantanen ovat kaksikko Mukilaakso-yrityksen ja Muumimukitrahaksi.fi-sivuston takana.

– Kun yritys perustettiin, ajateltiin, että jos tästä saisi 200 euroa kuukaudessa. Sekin tuntui epätodennäköiseltä, Veikkola kertoo.

– Kauppoja tehtiin parkkipaikoilla. Maksettiin jostain mukista 20 euroa ja myytiin 40 eurolla, Rantanen lisää.

Nyt kaverusten arvokkain myyty muki on vaihtanut omistajaa kymmentä senttiä vajaalla kymppitonnilla.

 

Rantanen ja Veikkola tapasivat Turun ammattikorkeakoulussa. Muumi-taustaa löytyi molemmilta. Veikkola oli ollut töissä Muumimaailmassa, ja Rantanenkin oli lapsena ollut muumi-videoiden suurkuluttaja.

Mukibisnes käynnistyi kuitenkin monille niin tutusta opiskeluaikojen tilanteesta.

– Opiskellessa kun ei ollut rahaa, mietin mitä voisin myydä. Pleikkaristahan ei luovuta, mutta onneksi vanhemmat olivat ostaneet lapselle muumimukeja. Myin niitä Huuto.netissä, ja sain reilun tonnin, Rantanen kertoo.

Siitä lähti ajatus bisneksestä. Mukeja tuntui olevan kaikkien kotona, mutta niiden keräilijöillä ei tuntunut olevan yhtä selkeää ostopaikkaa. Mitä jos sellainen olisi?

Kaverukset lähtivät hyödyntämään toden teolla somea. Lisänäkyvyyttä myyntisivustolle saatiin erilaisten arvontojen kautta. Pikku hiljaa he saivat lisää yhteydenottoja ja perinteinen mediakin kiinnostui.

– Se auttoi, että muumimukit olivat paljon julkisuudessa ja Arabia julkaisi erilaisia mukieriä, Rantanen muistuttaa.

 

Täysipäiväistä myyntihommasta tuli kolme vuotta sitten. Silloin myös Eemil Tuominen tuli mukaan bisnekseen. Hän mahdollisti rahoitusosuudellaan sen, että yrityksellä on mahdollisuus tarpeen tulleen hankkia nopeasti isompia eriä.

Nyt arki Mukilaaksossa on perusverkkokaupan pyörittämistä. Tehdään tarjouksia, vastataan yhteydenottoihin, noudetaan mukeja, puretaan lasteja, tarkistetaan tuotteiden kuntoa ja pakataan niitä myytäväksi.

Kysynnän kasvu on mukeilla yhä hurjaa.

– Välillä itseäkin hirvittää, miten muutaman vuoden aikana mukien hinta on noussut. Etenkin 90-luvun mukien kysyntä on kasvanut, Rantanen sanoo.

– Vanhoja mukeja on yhä vähemmän, ja keräilijöitä taas koko ajan enemmän. Se näkyy myös siinä, että meidän ostohinnat nousevat, Tuominen muistuttaa.

Muumimukien hinnoissa on hurja vaihteluväli. Mukilaaksollakin kauppoja on tehty alle yhdeksästä eurosta sinne 10 000 euroon.

Vaikka mukit vaihtavat paljon omistajaa myös kuluttajalta kuluttajalle, on Mukilaakson miehillä selvä vastaus siihen, miksi heitä tarvitaan.

– Jos sinulla on 50 kuppia, ja yrität myydä niitä yksitellen, niin se on vaikeaa. Voi olla, että lähetät yhden Rovaniemelle, ja se lähetetään takaisin. Ostajat soutavat ja huopaavat. Meiltä saa tarjouksen siitä koko erästä, Veikkola muistuttaa.

 – Ja liikkeellä on aina myös huijareita. Mekin olemme joutuneet huijauksen kohteeksi. Maksoimme, kun luulimme, että kaikki on ookoo, mutta eipä sieltä myyjältä sitten lähtenytkään pakettia postiin, Rantanen lisää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tällainen on uusi muumimuki: Muumimamman ja -papan liikuttava hetki, kun pitkä merimatka majakkasaarelle on päättynyt1.8.2019 10.25
Muumit lähtivät mukaan Itämeren suojeluun – tavoitteena kerätä miljoona euroa John Nurmisen Säätiölle18.7.2019 14.44
Japanin muumimuki ei olekaan niin harvinainen – Fiskars Groupin viestintä vahvistaa5.4.2019 15.44

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat