Vapaa-aika

Miten käy Kekkoselta kesäteatteri?

Kuka Heistä on Urho Kaleva Kekkonen? Oikealla seisova Kari-Pekka Toivonen se ei ole. Hän ohjaa Kekkosen elämästä kertovan komedian. Tom Petäjä (kesk.) on ulkonäöltään lähimpänä "Urkkia". Juha-Pekka Mikkola käy vaikka Ahti Karjalaisesta.

Teemu Nurmi

Linnateatterin kesän 2012 kesäteatterinäytelmä Naantalin Emma-teatterissa tarttuu henkilöön, josta kukaan ei Suomessa olisi parikymmentä vuotta sitten vääntänyt huumoria ja kolmekymmentä vuotta sitten uskaltanut sanoa oikein juuta tai jaata.

Kyseessähän on tietysti Urho Kekkonen, yksi Suomen historian merkittävimmistä ihmisistä. Joillekin suomalaisista hän oli aikoinaan Jumalasta seuraava. Ehkä jopa ylöspäin.

Kekkosesta komediaa tekevät 35-45-vuotiaat miehet, joille Kekkonen on ihan aito henkilö lapsuudesta. Nuoremmalle sukupolvelle Kekkonen saattaa jo olla fiktiivinen henkilö, jota näyttävän ulkomuotonsa takia käytetään muun muassa t-paidoissa ja pyyhkeissä.

– Kekkonen on muuttunut. Hänelle voi jopa nauraa. Nuorempi polvi uskaltaa nähdä miehen kokonaisuutena, Kekkonen - syntymästä kuolemattomuuteen -näytelmän kirjoittava Tuomas Parkkinen pohtii. Parkkiselle ei ole varmaa, mihin sukupolveen hän kuuluu.

UKK:n tarina käsitellään tosiaan vuodesta 1900 tähän päivään asti. Kekkosen elämässä on Parkkisen mukaan useita puolia, jotka noudattavat ihanteellisen tarinankerronnan ja ristiriitaisen mytologian piirteitä. Kekkonen syntyi köyhissä oloissa lepikkotorpassa, oppi nopeasti kirjoittamaan, oli menestyvä urheilija, Parkkisen sanoin ”raittiusmies, joka kulman takana joi viinaa”, perherakas, mutta salasuhteita rakastava ja pakkomielteinen vallantavoittelija, joka lopulta nousi Suomessa kuninkaan asemaan.

Hänet valittiin niin monta kertaa tasavallan kekkoseksi, että hän ei lopulta muistanut enää olevansa Kekkonen.

– Näytelmässä kuvataan myös Kekkosen sisäisiä ristiriitoja. Hän oli ryssävihainen mies, joka silti joutui ystävystymään ja jopa suutelemaan Neuvostoliiton mahtimiehiä, Parkkinen muistuttaa.

Linnateatterin taiteellinen johtaja ja Kekkosen ohjaaja Kari-Pekka Toivonen muistuttaa, että ”Urkki” ehti nähdä erittäin pitkän pätkän Suomen tarinaa. Vain Neuvostoliiton kaatuminen jäi presidentiltä kokematta.

– Palaamme ensi kesänä Naantalissa aikaan, jolloin Suomi oli tasapainoisessa tilassa Neuvostoliiton ja Ruotsin välissä eikä Euroopan kriiseistä ollut tietoakaan, Toivonen muotoilee.

Aihe kuulostaa väkisinkin vakavalta, mutta tekijät lupaavat Kekkonen - syntymästä kuolemattomuuteen -näytelmän olevan hauska komedia, jossa oikeasti tapahtuneet asiat nähdään (voi kai sanoa vihdoin) humoristisessa valossa. Linnateatterille tyypilliseen tapaan näytelmässä ammuttaneen reilusti yli joka historian merkittävän käänteen esittämisessä.

Tuomas Parkkisen mukaan Kekkosesta ei ole koskaan aiemmin tehty koko illan näytelmää. Kekkosta on kyllä näytellyt moni kuuluisa suomalaisnäyttelijä. Kuka uskaltaa sonnustautua Kekkosen laseihin Naantalissa?

Linnateatterin näytelmän pääosissa ovat Juha-Pekka Mikkola, Teemu Aromaa ja Tom Petäjä, joista Petäjä on selvästi eniten Kekkosen näköinen. Kari-Pekka Toivonen jättää valinnan hieman auki, mutta uskoo Mikkolan olevan oiva muun muassa Ahti Karjalaisena ja Paavo Väyrysenä. Aromaa taas vetänee kaikki venäläisroolit ja Kaisa Leppänen naisroolit.

Kekkonen - syntymästä kuolemattomuuteen on ensi-illassa 31.5.2012. Esityskausi jatkuu 25.8. asti.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Vapaa-aika

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat