Paikalliset

Ihme & Kumma työllistää turkulaisia erityisnuoria ja suunnittelee toista toimipistettä – Työntekijä: "Tämä on unelmieni täyttymys!"

Ville-Veikko Luukkonen (vas.), Pia Kohonen (kesk.) ja Fanni Muuri nauttivat kovasti työstään Pannukahvila Ihme & Kummassa.

Jasmin Koivisto

Pannukahvila Ihme & Kumma työllistää erityisnuoria Turussa. Paikan tavoitteena on tuoda työntekijöille itsenäistymisen ja onnistumisen kokemuksia sekä toimia ponnistusalustana tulevalle työuralle.

 

Kokki ja kassatyöntekijä Pia Kohonen, 28, on työskennellyt Pannukahvila Ihme & Kummassa paikan aukeamisesta asti. Hän kertoo, että parhainta hänen työssään on mukava työilmapiiri, onnistumisen kokemukset työtehtävissä ja keskusteleminen asiakkaiden kanssa.

– Tämä on ollut ihan unelmieni täyttymys, että olen päässyt tänne töihin, hän hehkuttaa.

Kokki Fanni Muuri, 20, työskentelee sekä kahvilatyöntekijänä että 4H-yrittäjänä. Muuri kertoo, että hänellä on suuri intohimo leipomiseen.

– On hienoa, kun näkee oman käden jäljen leivontatuotteissa, ja saa vielä asiakkailta kehuja, Muuri sanoo.

 

Pannukahvila Ihme & Kumma aloitti toimintansa Hansakorttelin Kultatalossa lokakuun alkupuolella. Nykyään tiloissa työskentelee noin 20 erityisnuorta ja neljä ohjaajaa, jotka tukevat nuoria työn suorittamisessa. Kaksi uutta työntekijää on juuri aloittanut.

Työpäivät ovat 6-tuntisia ja niitä tehdään neljä viikossa aamu- ja iltavuoroja vaihdellen kahdeksan viikon välein.

Ihme & Kummaan tullaan usein ensin työkokeiluun kolmeksi kuukaudeksi, minkä jälkeen jatkaville työntekijöille haetaan TE-toimiston palkkatukea. Useilla nuorilla, kuten Muurilla ja Kohosella, on ravintola-alan koulutus.

Kehitysvammaliiton mukaan Suomessa on noin 25 000 työikäistä kehitysvammaista, joista vain noin 500–600 tekee työsuhteista palkkatyötä.

 

Molempien, Muurin ja Kohosen, tulevaisuuden haaveisiin kuuluu muutto omaan asuntoon. Kohonen mainitsee, että vaikka hän nauttii nykyisestä työpaikastaan kahvilassa, Kohonen toivoo saavansa vielä itsenäisemmän työtehtävän ravintola-alalla.

– Mutta toivon silti, että voin olla täällä pitkään töissä. En halua täältä pois! Kohonen hymyilee.

 

Leipomokahvila Ihme & Kumma piti tulla Läntiselle Pitkäkadulle Lounatuulet Yhteisötalon tiloihin, mutta toiminnanohjaajan Pia Rannan mukaan rakennusluvan käsittely on edelleen kesken. Yhdistys oli ehtinyt rekrytoida jo 14 työntekijää, joten onneksi sopivat kahvilatilat löytyivät Kultatalosta.

Kun Yhteisötalo saadaan remontoitua sopivammaksi, leipomo voitaisiin edelleen perustaa tiloihin.

– Ajatuksena on silti jatkaa kahvilatoimintaa Hansakorttelissa, Ranta sanoo.

Hän kertoo, että kahvilan avaus oli todella onnistunut, mutta nyt marraskuussa Kultatalon ruokapaikoissa on ollut hiljaisempaa. Hän toivoo, että Black Friday ja joulunavaus tuovat lisää liikennettä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Hansan Food Courtiin avautuu uusi kahvila – työllistää yli 20 nuorta4.10.2019 11.15
Kehitysvammaiset nuoret alkavat pyörittää Turussa kahvilaa – turkulaisilta toivotaan tavaralahjoituksia13.7.2019 07.00
Suomessa vammainen on joko luuseri tai ylistetty sankari, sanoo MC Cepari – nyt mies aikoo muuttaa asenteita riimien voimalla18.11.2019 06.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat