Puheenaihe

Dry January, Hvir January – tissutteluvapaa kausi voi kestää ulkomailla jopa 40 päivää

Suomessa vietettävä tipaton tammikuu on tiettävästi saanut alkunsa jo vuonna 1942. Tipattomalla käännetään selkä alkoholille. Kuvituskuva.

Arkisto / Jussi Vehkasalo

Tipatonta tammikuuta vietetään myös muualla kuin Suomessa, tosin monissa maissa alkoholin tissuttelusta vapaata kuukautta vietetään eri aikaan kuin Suomessa, tiedottaa Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto.

Alankomaissa kampanjoidaan korkin kiinni laittamisen puolesta maaliskuusta alkaen 40 päivän ajaksi, ja myös Sloveniassa kehotetaan 40 päivän alkoholipaastoon ennen pääsiäistä.

 

Englannissa ja Australiassa Tipatonta vietetään tammikuussa nimellä Dry January, ”kuiva tammikuu”. Tanskassa tempaus tunnetaan nimellä Hvid Januar. Unkarissa alkoholiton marraskuu kulkee Sober November -nimellä, Virossa taas on jo syyskuussa Septembris ei joo -kampanjana. Septembris ei joo on vapaasti suomennettuna ”Syyskuussa ei juoda”.

– Usein alkoholittomien kuukausien kampanjat ovat kansalaisten itsensä aloittamia. Esimerkiksi Viron Septembris ei joo -kampanja on saanut alkunsa 2000-luvun alussa yliopiston nuorten keskuudessa, sanoo NordAN-järjestön (Nordic Alcohol and Drug Policy Network) toimitusjohtaja Lauri Beekmann tiedotteessa.

 

Beekmann jatkaa, että alkoholittomuuskampanjat ovat monelle keino säästää rahaa sekä miettiä omaa alkoholinkulutusta ja alkoholin terveysvaikutuksia. Joissakin maissa kampanjoiden yhteydessä kerätään samalla rahaa hyväntekeväisyyteen.

– Englanninkielellä nimetyt kampanjat leviävät myös muihin maihin helpommin. Esimerkiksi Dry January on laajalti tunnettu kampanja, Beekmann sanoo.

 

Suomessa vietettävä tipaton tammikuu on tiettävästi saanut alkunsa jo vuonna 1942, jolloin Propaganda-Aseveljet -järjestö järjesti Tipattoman kampanjan. Tipattomasta onkin muodostunut perinne, jonka suosio on kestänyt vuosikymmeniä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tipaton tammikuu saa 64 prosenttia jatkamaan samaa rataa helmikuussakin – naiset tipattomalla tuplasti miehiä enemmän28.12.2019 08.30
1 kuukausi kuivilla ja 11 kosteana – näistä syistä Tipaton tammikuu ei sovi kaikille23.1.2019 12.43
Poliisin ympärivuorokautinen maraton-ratsia alkaa huomenna – "Alkoholionnettomuudet keskittyvät tähän ajanjaksoon"12.12.2019 19.30
15 vuoden tilastoihme: Alkoholimyrkytykseen kuolevien suomalaisten määrä on vähentynyt puolella – naisten osuus on kasvanut12.11.2019 14.36

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat