Paikalliset

Turkulaisen valtuustokysely: Veroprosentin nostolle lähitulevaisuudessa vahva ehkä

Turun kaupungintalo. Kuvituskuva.

Janne Koivisto / Arkisto

Jos Turun tuloveroprosentti lähitulevaisuudessa nousee, 0,5 prosenttiyksikön korotuksella on hieman suurempi kannatus kuin 0,25:n. Tältä näyttää Turkulaisen kaupunginvaltuutetuille tekemän kyselyn perusteella.

Puolikkaan prosenttiyksikön korotusta pitää riittävänä 29 prosenttia vastaajista, neljännesyksikön korotuksen arvelee riittävä ksi 22 prosenttia. Nollalinjaa kannattaa 25 prosenttia. Joka kymmenes ei osaa ottaa kantaa, kuinka paljon veroprosenttia pitäisi korottaa, jotta siitä olisi hyötyä. Kyselyn vastausprosentti oli hieman alle 63.

Kaupunginvaltuusto ei vielä tälle vuodelle korottanut veroastetta 19,50:stä, vaan ensin yritetään hakea säästöjä sopeuttamisohjelmalla. Turkulainen pyrki selvittämään kyselyllä, miten iso osa valtuustosta näkee veronkorotuksen tarpeelliseksi lähitulevaisuudessa. Kävi ilmi, että odottavalla kannalla ollaan: ehkä-vastauksen valitsi 45 prosenttia vastaajista.

– Turun haaste on kaupungin menojen liian nopea kasvu. Silloin ratkaisu ei ole pelkkä tulojen kasvattaminen, vaan menojen kasvuvauhdin hidastaminen, sanoo Saara Ilvessalo (vihr), jonka mielestä veronkorotuksen on oltava mahdollinen, jotta palveluiden käyttäjille ei tule liikaa taakkaa.

– Veronkorotus on hyvä säilyttää keinovalikoimassa, jotta kannustetta olisi toteuttaa sopeuttamisohjelman toimenpiteet ja näin kantaa vastuuta talouden tasapainosta palveluja vaarantamatta, sanoo Päivi Pietari (sd.).

Korotusta vastustaa 36 prosenttia. Joka viides vastaaja näkee, että veroa on korotettava: 14 prosentin mielestä jo ensi vuonna ja 5 prosentin mielestä myöhemmin.

 

Usean vastaajan ryhmistä veronkorotusta vastustavat erityisesti perussuomalaiset, kolme neljästä, ja lähes yhtä moni kokoomuksesta.

– Verokorotus on pois kaupunkilaisten käytettävissä olevista tuloista ja kaupungin vetovoimasta. Ennen kuin veroja korotetaan on käytettävä nykyiset rahat paremmin ja tehokkaammin. Ilman uudistuksia veroja pitää korottaa taas seuraavana vuonna, linjaa Petteri Orpo (kok.).

– Isossa kuvassa se (veronkorotus) on kuin ”eräs lämmin neste tummissa housuissa kylmällä säällä” eli viivyttelee rakenteellisten uudistusten tekoa, sanoo Mikael Miikkola (ps.).

Eniten kyllä-vastauksia tulee vihreistä, joka kolmas.

– Kaikkien keinojen ollessa käytössä myös veronkorotus tulee kyseeseen. Mieluummin korotus kuin peruspalvelujen leikkaus. Toki veronkorotuksella saadut tulot pitäisi käyttää vastuullisesti kuntalaisten palveluihin eikä turhuuksiin, näkee Mervi Uusitalo (vas.).

– Me olemme eläneet yli varojemme ja tämä täytyy korjata heti. Viivyttely vain pahentaa tilannetta, sanoo Jethro Rostedt (kok.).

 

Mistä sitten pitää leikata, jos ei veroa koroteta? Joka viides on tyytyväinen jo hyväksyttyyn sopeuttamisohjelmaan. Suunnilleen yhtä moni säästäisi hallinnosta ja joka kuudes hillitsisi investointeja.

Usea valtuutettu näkee, että kaupungin toimintaa pitää tehostaa. Tämä tarkoitta asioiden tekemistä eri tavalla. Esimerkiksi hyvinvointitoimiala on mainittu.

 

Yksi peruste, jolla kaupunginvaltuutetut vastustavat Turun veronkorotusta, ovat naapurit.

Jos veroprosentti nousee merkittävästi suuremmaksi kuin naapurikunnissa, Turun houkuttavuus asuinpaikkana alenee.

Naapurikunnat ovat olleet Turun tapaan varsin varovaisia veronkiristäjiä. Tälle vuodelle veroastetta nosti ainoastaan Parainen, 19,75 prosentista 20 prosenttiin.

Tällä hetkellä Turun tulovero – 19,50 prosenttia – on itse asiassa varsin kilpailukykyinen verrattuna lähimpiin naapureihin. Pienempi veroprosentti on vain Naantalissa, 19,00 prosenttia.

Lieto on pysytellyt Turun kanssa samoissa lukemissa. Tuloverotuksen kiristämistä täksi vuodeksi mietittiin, mutta esitys kaatui kaupunginhallituksessa.

Kaarina, Raisio ja Rusko leikkaavat asukkaidensa tilipussia vain hiukkasen Turkua ankarammin, 19,75 prosenttia. Ero tarkoittaa, että näissä kunnissa asuvan keskituloisen tilipussi kapenee vuodessa vajaat sata euroa enemmän kuin turkulaisen. Summa on laskettu 38 000 euron vuosituloista.

Maskulaiset sen sijaan maksavat kuntaveroa jo 20,75 prosenttia eli 38 000 euron tuloilla maksettavaa kertyy vuodessa jo melkein 480 euroa enemmän kuin Turussa.

Kysely

Eniten vastaajia kokoomuksesta

Turkulainen lähetti joulu-tammikuussa kyselyn kaikille Turun kaupunginvaltuuston 67 varsinaiselle jäsenelle. Heistä vastasi 42 eli noin 63 prosenttia.

Kokoomuksen ryhmästä vastasi 11 valtuutettua 17:stä eli he muodostivat vastaajista 26 prosenttia.

Vihreistä vastasi 9/14 ja SDP:n valtuutetuista 9/12, molempia oli vastaajista 21 prosenttia.

Vasemmistoliitosta vastaajia oli 7/12 eli 17 prosenttia vastaajista.

Perussuomalaisista vastasivat kaikki 4 valtuutettua ja heidän osuutensa oli 10 prosenttia.

RKP:stä vastasi 1/2 ja sinisten ainoa valtuutettu, molemmat muodostivat runsaat 2 prosenttia vastaajista.

Kyselyyn eivät vastanneet keskustan ja kristillisdemokraattien ryhmät. Keskustalla on 2 valtuutettua ja kristillisillä 1.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Veronmaksajat: Satasen palkankorotuksesta melkein puolet veroihin – progressio iskee nopeasti lisäansioihin16.12.2019 09.47
Uutissuomalainen: 12 suurimmasta kaupungista kolme nostaa veroja jo ensi vuonna – Turunkin veroprosentti saattaa nousta tulevaisuudessa11.12.2019 07.00
Turku pitää veroprosentin entisellään – Fölin lippuhintoihin ei korotuksia, pysäköinnistä halutaan lisää tuottoja12.11.2019 08.16

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat