Paikalliset

TPS juhlistaa tänään Ville Vahalahtea – tässä legendan haastattelu vuodelta 2012

TPS:n ex-kapteeni Ville Vahalahti päätti uransa Rauman Lukossa.

Oskari Valtonen

Fanit pääsivät tapaamaan idoleitaan TPS:n yleisöluistelupäivänä. Pelaajien nimikirjoitukset olivat kuumaa kamaa Hk Areenan jäällä. Joni Ortion ja Marko Virtalan edessä oli pisimmät jonot, mutta konkari Ville Vahalahden nimmari on edelleen yhtä haluttu.

Eikä se varmasti johdu vain siitä, että Vahalahti on pelannut kauan ja nuorempi polvikin tuntee hänet vaan siitä, että ”Vaha” on 34-vuotiaanakin TPS:n parhaita, ellei paras pelaaja.

Vahalahti on tasaisen kautensa aikana kivunnut pikku hiljaa SM-liigan pistepörssissä 5.-7. parhaan joukkoon. Suomalaisista veteraanipelaajista hän on omaa luokkaansa. HIFK:n Ville Peltonen ja Kimmo Kuhta ovat monta pistettä perässä.

Joukkueen sisäisessä pistepörssissä kakkosena oleva Marko Anttila taas on tehnyt yli 10 pistettä Vahalahtea vähemmän. Vahalahti rikkonee tällä kaudella yhden kauden piste-ennätyksensä 21+26=47, joka syntyi mestaruuskaudella 2009-10.

Vaha muistuttaa, että vanhemmallakin iällä voi pelata hyvin, kun pohjatyö on aikoinaan tehty kunnolla. Siihen kivijalkaan on sitten ollut helpompi rakentaa kokonaisuutta.

– Vanhemman pelaajan tärkein tavoite on säilyttää perustaso. Kun se ei heikkene vuosien kuluessa, voidaan yksityiskohtia kehittää. Olen jo pitkään tehnyt kesäharjoittelussa yhteistyötä Hannu Rautalan kanssa. Voimaharjoittelu on suunniteltu yksilöllisesti ja yritämme yksilöidä harjoittelun entistä paremmin. Ei voi sanoa, että on liian vanha johonkin.

Tuleeko pelaaminen sitten helpommaksi vai vaikeammaksi iän myötä? Vahalahti vastaa sekä että.

– Helppoudesta kertoo se, että vanhemmalla pelaajalla on rutiinia. Hän hahmottaa tilanteet jäällä paremmin kuin nuori. Vaikeus taas on siinä, että entistä nopeammat ja isommat vastustajat tulevat selän takaa ohi.

– Mutta tärkein asia on itseluottamus. Se vaikuttaa eniten siihen miten pelaaja jäällä eri tilanteista selviytyy, Vahalahti pohtii.

TPS:n konkaria harmittaakin se, miten nuivasti Suomessa on aina suhtauduttu vanhempiin pelaajiin. Hän luettelee muutaman NHL:ssä pelaavan suomalaisveteraanin, jotka edelleen pelaavat isossa roolissa ja nauttivat laajaa arvostusta.

– Siellä keskitytään pelaamiseen, mikä onkin tärkeintä. Suomessa nuoruuden korostaminen menee välillä vähän yli. No, nuoria on pakko ajaa sisään aikuisten touhuun, mutta kun ottelumäärät ovat liigassa nykyään jo isot, eivät pelkät nuoret pärjää koko kautta läpi, Vahalahti sanoo.

Ikähaitari on TPS:ssa venytetty melko leveäksi. Vuonna 1977 syntynyt Vahalahti on joukkueen ainoa yli 30-vuotias pelaaja. Nuorin on Artturi Lehkonen, syntynyt 1995. Vahalahti naurahtaa ajatukselle suuresta ikäerosta.

– Olen vitsaillut jätkille, että minulla on 5-vuotias poika ja te olette vain 12 vuotta vanhempia. Että ajatelkaa millaisia poikien juttuja minä kuuntelen koko päivän, Vahalahti naureskelee.

Konkari kehuu teinipoikien hoitaneen heille tarjotut tehtävät mallikkaasti. Hän sanoo nuorukaisten tulleen liigaan ehkä hieman liian aikaisin.

– Kaikkien olisi hyvä saada mahdollisimman paljon kokemuksia onnistumisista, jotta mieleen ei tule lannistunutta oloa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat