Puheenaihe

Historiallinen valinta – Runeberg-kirjallisuuspalkinto Ralf Andtbackalle

Vaasalaisen Ralf Andtbackan kohdalla kolmas kerta sanoi toden. Hän on aiemmin ollut kaksi kertaa Runeberg-palkintoehdokkaana, nyt runoteos Potsdamer Platz toi voiton.

Outi Paappanen

Runeberg-kirjallisuuspalkinto myönnettiin tänään kirjailija Ralf Andtbackalle runoteoksesta Potsdamer Platz. En Dikt. (Förlaget). Ensimmäistä kertaa palkinnon 34-vuotisessa historiassa voittajaksi on valikoitunut ruotsinkielinen runoteos.

Runeberg-palkinnon palkintosumma nousi tänä vuonna 20 000 euroon. Palkinnon rahoittavat sanomalehti Uusimaa ja Porvoon kaupunki.

Palkinnon saajan valitsi kahdeksan ehdokkaan joukosta raati, johon kuuluvat kirjailija Marjo Heiskanen, kirjallisuudentutkija, FT Veli-Matti Pynttäri ja kriitikko, kulttuuritoimittaja Siskotuulikki Toijonen.

”Tekijä jättää lukijalle tilaa muodostaa mielikuvia: runomatka taittuu ihmisten parissa mutta ilman väliin asettuvaa lyyristä minää. Potsdamer Platzilla Ralf Andtbacka tulee uudistaneeksi paitsi runokieltä ja -muotoa myös käsityksen nojatuolimatkasta”, raati perustelee valintaansa.

Potsdamer Platz on vaasalaisen Ralf Andtbackan (s. 1963) kahdestoista kaunokirjallinen teos. Hänen aiemmista kirjoistaan kaksi on valittu Runeberg-palkintoehdokkaiksi.

Runeberg-palkinto on sanomalehti Uusimaan, Porvoon kaupungin, Suomen Kirjailijaliiton, Suomen arvostelijain liiton ja Finlands Svenska Författareföreningin kirjallisuuspalkinto. Palkinto on perustettu vuonna 1986. Palkinto jaetaan vuosittain Porvoossa kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runebergin päivänä 5. helmikuuta.

Lue tästä Andtbackan ehdokashaastattelu: Maailmanloppu ahdistaa,niin myös kaiken jatkuminen – Ralf Andtbackan teoksessa näyttämö on Berliini, mutta päähenkilö kieli

Katso tästä video palkitsemistilaisuudesta:

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat